Megtelhetnek a falvaink

Akt.:
Az esztári lecsófesztiválon. A kis falvak több szempontból is vonzóak lehetnek a fiataloknak
Az esztári lecsófesztiválon. A kis falvak több szempontból is vonzóak lehetnek a fiataloknak - © Fotó: Kovács Péter
Hajdú-Bihar – Örömhír: Bihar 41 településéből 37 benne van a falusi csok programban!


Ez azért jelentős eredmény, mert egészen a múlt hét péntekig úgy volt, hogy az országhatárhoz közel lévő 17 bihari település nem kapcsolódhat be a falvak lakosságvesztését várhatóan lassító vagy annak gátat szabó, a fiatalok letelepedését segítő, kormányzati támogatással megvalósuló falusi csok programba. Eredetileg ugyanis azok a helységek kerülhettek csak be, amelyek a 2003-as népességi adatokhoz képest az országos átlagnak tekinthető 5 százalékos lakosságfogyásnál nagyobb arányban veszítettek lélekszámukból, illetve megfeleltek a Magyar falu program kedvezményezett helységi kritériumának, azaz 5 ezernél alacsonyabb lélekszámúak. Ez Biharban 20 falut jelentett.

A kedvező irányú változás részben Vitányi Istvánnak, Bihar országgyűlési képviselőjének is köszönhető, hiszen, mint elmondta, eljárt a körzetében lévő olyan falvak ügyében, amelyek lakossága az elmúlt években Romániából áttelepültek miatt nem fordult csak erősebben negatívba. Az áttelepültek azonban hiába szerepelnek az állandó lakosok között, a valóságban nem élnek ott. Akkor sok polgármester megkereste a képviselőt, hogy tegyen valamit a visszás helyzettel szemben, hiszen ők már készültek a falusi csokra, várták, hogy megjelenjen a rendelet.

Persze nemcsak Biharban, hanem az ország számos körzetében okozott gondot a falusi csok első körben túlságosan szigorúra sikeredett szempontrendszere, hiszen annak csak 1 799 település felelt meg. A kormányzat módosította a csoportba sorolást, ezzel péntektől további 687 helység került be, így jelenleg Magyarországon 2 ezer 486 település jogosult falusi csokra. A megye 4-es számú országgyűlési választókörzetében lévő 41 település közül csak az 5 ezer lakosnál népesebb Berettyóújfalu, Derecske, Hosszúpályi és Komádi nincs benne.

– A támogatás ez év július 1-jétől indul, és 3 évig tart. Három év eltelte után felülvizsgálják. Ha van rá igény, folytatódik; meglátjuk a tapasztalatok birtokában, hogy ezt mennyiben tudjuk segíteni – mondta Vitányi István, Bihar országgyűlési képviselője.

Javítja a településképet

– Nem is tudom, miért maradtunk ki az első körben a támogatásból. Ne büntessék azokat a falvakat, ahol korábban már saját forrásból sokat tettek a vonzó településképért, és ennek már van eredménye – mondta Tarsoly Attila, Körösszegapáti polgármestere, hozzátéve, hogy a hétvégén három fiatal család már megkereste, hogy Körösszegapáti­ban szeretne letelepedni. – Nem sok eladó ingatlanunk van, de szerintem ez a három család találni fog.

Kecskés Gyula, Pocsaj polgármestere reméli, a falusi csoknak nem lesz árfelhajtó hatása. Egyelőre barátkoznak a lehetőséggel, de úgy látja, ha gazdája lesz a most még elhagyott épületeknek, az sokat segít majd a kedvező településkép kialakításában. Jelenleg 3 és 10 millió forint között lehet házat venni Pocsajban.

– Nem új utca nyitásában, lakópark építésében gondolkodunk, mivel a fiataloknak nincs pénzük építkezni. Sokkal inkább a meglévő üres épületeinknek legyen gazdája. A falusi csok a fiatal házasokat hozza helyzetbe, nem kell évekig, évtizedekig takarékoskodniuk, egy-két éven belül lakható épülethez juthatnak. Nálunk már 5 millióból jó házat lehet venni. Ha 10 család Esztárra költözik, az 30 gyermeket jelent, bizony meglátszik majd a falunkon – beszélt Szécsi Tamás polgármester.

KZS


Három gyerek, 10 millió

Használt lakás és ház vásárlására, valamint az ingatlan felújítására, bővítésére használható a falusi csok biztosította összeg. Egy gyermeknél 600 ezer forint, két gyermeknél 2 millió 600 ezer forint, három vagy több gyermeknél 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a fiatal házasok. Akik pedig korábban már megvették ingatlanjukat, akár csokból is, korszerűsítésre és bővítésre – szintén vissza nem térítendő támogatásként – megkaphatják a falusi csok támogatási összeg felét.


Budapest - Közzétették a kormány honlapján azoknak a magyarországi településeknek a listáját, ahol elérhető lesz a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (falusi csok). Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: 248...