“Megtehetem, hogy adok, akkor miért ne adnék”

Varga Gergő
Varga Gergő - © Fotó: Vöröskereszt
Debrecen – Nosztalgiázó, a régi véradásokra emlékező donor és első véradó ugyanazért jött el a magyar véradók napján a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének véradására: segíteni akartak másokon.

– Tegyék próbára magukat, jöjjenek el vért adni, s meglátják, az önbecsülésüket erősíti majd, hogy jót tettek – ezt üzente a fiataloknak Bodó Sándor november 27-én, a magyar véradók napján, a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének Nosztalgia-véradásán a Debreceni Regionális Vérellátó Központban. A napot többek közt azzal tették különlegessé a vöröskersztesek, hogy kolbásszal és sörrel kínálták meg a donorokat.

Az országgyűlési képviselő a nap vendégeként köszöntötte a donorokat, és jelentkezett vért adni. Mint elmondta, tíz évvel ezelőtt hallott egy felhívást, hogy aki teheti, adjon vért. Elment segíteni, s azóta rendszeresen jár véradásokra.

Régen szabadnapot kaptak

– A katonaságnál adtam először vért 18 éves koromban – mondta Kiss László. Mikor leszereltem, megtartottam ezt a jó szokást. Évente négyszer adhattunk vért, s én elmentem, amikor csak lehetett. Akkor még egy nap szabadság is járt utána. A régi épületben a pincében tartották a véradást, s nagy üvegekbe vették le a vért – nosztalgiázott az úr, aki – mint mondta – túl lehet a 100. véradásán. – Régen mindig megvendégeltek kolbásszal és sörrel, ahogy ma– jegyezte meg falatozás közben.


Kiss László | Fotó: Vöröskereszt Kiss László | Fotó: Vöröskereszt ©

Jó érzés önzetlennek lenni, jó érzés három emberen segíteni – válaszolta érdeklődésünkre Ágnes. A fiatal hölgy eddig kétszer adott vért, igaz már ötödször jelentkezett.

A donorokat ugyanis alaposan megvizsgálják véradás előtt, s akkor engedik vért adni, ha az önzetlen segítség sem a donornak nem árt, sem a vérkészítmény épségének. Antibiotikum vagy allergiagyógyszerek szedésekor, például, szünetet kell tartani a véradásban. A donor egészsége miatt a napszaknak megfelelően enni és inni kell a véradás előtt.

Ágnessel véradás közben és utána beszélgettünk. Jól érezte magát, s jelezte, hogy feltett szándéka rendszeres donorrá válni.

Először adott vért Varga Gergő negyedéves gimnazistaként. Sokszor hallotta a média csatornáin, mennyire fontos a véradás. – Ha másnak szüksége van vérre, s én megtehetem, hogy adok, akkor miért ne adnék – hangsúlyozta.

Összesen 103-an adtak vért pénteken a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének Nosztalgia-véradásán. Ha egy véradással három ember élete menthető meg, akkor ezzel a véradással a mindennapok csendes hősei – a véradók – összesen 309 emberen segítettek.

– Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete –