Megtarthatja csillagait a nyugdíjba vonuló McChrystal tábornok

Négycsillagos tábornokként vonulhat nyugdíjba Stanley McChrystal, az afganisztáni nemzetközi erők volt parancsnoka, akit az előző héten bocsájtott el Barack Obama amerikai elnök – közölte kedden a Fehér Ház. Az, hogy négycsillagos tábornokként nyugalmazzák, a megtiszteltetés mellett magasabb nyugdíjjal jár.

Barack Obama megteszi a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy McChrystalt négycsillagos tábornoki rangban nyugalmazzák – közölte Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője. McChrystal egy éve kapta meg negyedik csillagát, és mivel nem töltött el két évet ebben a rangban, csak az amerikai fegyveres erők főparancsnokának, azaz az elnöknek az engedélyével tarthatja meg rendfokozatát nyugalmazott tábornokként.

A tábornok ezzel a döntéssel 149 700 dolláros (35 millió forint) éves nyugdíjat kap, majdnem kilencezer dollárral (kétmillió forint) többet, mint ha háromcsillagos tábornokként nyugdíjaznák. A tábornoknak ezen felül szabad bejárása lesz amerikai katonai bázisokra, és a hadsereg egészségügyi biztosítását is megkapja.

McChrystal sértő nyilatkozatokat tett

A tábornok egy nappal korábban közölte a hadsereggel, hogy nyugdíjba vonulását tervezi, miután Barack Obama múlthét szerdán leváltotta az amerikai és NATO csapatok afganisztáni parancsnoki posztjáról. McChrystalnak azért kellett távozni, mert ő és közeli munkatársai, sértő nyilatkozatokat tettek az amerikai kormányzat egyes tagjaira, a Rolling Stone című amerikai magazinnak adott interjúkban.

– Független Hírügynökség  –