Frissítve:

Megtartaná önállóságát a Nyíregyházi Főiskola

Nyíregyházi Főiskola Nyíregyházi Főiskola
írta Száraz Ancsa - Nyíregyháza – Hétfőn délelőtt dr. Jánosi Zoltán a Nyíregyházi Főiskola rektora bejelentette, nem élnek a Nemzeti Erőforrás Minisztréium által felkínált integrációs programmal, azaz nem integrálódnak be a Debreceni Egyetembe.

hiba beküldése

Mint ahogy arról április elején beszámoltunk, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára, Kis Norbert március 28-án egy szakmai küldöttség élén a Nyíregyházi Főiskolán járt, s arról tájékoztatta az intézmény vezetését, hogy a fenntartó (a Nemzeti Erőforrás Minisztérium) a Nyíregyházi Főiskola hosszú távú finanszírozását a Debreceni Egyetemmel való integrációban látja biztosítottnak, de nyitva hagyta az önállóság lehetőségét is, ha a főiskola a forrásait erősíteni tudja. Dr. Kis Norbert lapunknak azt mondta, a Nyíregyházi Főiskola esetében pénzügyi egyensúlyproblémák vannak, ezért a fenntartó az intézmény vezetésével közösen vizsgálja az önállóság középtávú finanszírozhatóságát, a trendeket és a minőségi feltételeket.

A tárca április 23-ig várta az intézményfejlesztési tervet a főiskolától, majd ezt a dátumot május 2-ára módosította, az intézmény vezetése azonban nem várta meg a későbbi határidőt, és hétfőn tájékoztatta a sajtó képviselőit a sokak által várt döntésről. Dr. Jánosi Zoltán, a főiskola rektora elmondta: az elmúlt hetekben helyzetelemzést készítettek, tárgyaltak a Debreceni Egyetem vezetőivel, konzultációra hívták Nyíregyháza polgármesterét, dr. Kovács Ferencet, a megyei kormánymegbízottat, dr. Vinnai Győzőt és a megyei közgyűlés elnökét, Seszták Oszkárt. A széleskörű, mindenre kiterjedő értékelés során figyelembe vették a megye és a főiskola beiskolázási körzetének társadalmi helyzetét és jövőképét, az oktatási törvényben meghatározott programot, valamint az uniós elvárásokat is, és úgy döntöttek, hogy az intézmény nem él a NEFMI által felkínált integrációs programmal. Azaz a Nyíregyházi Főiskola az önállóság mellett tette le a voksát, ennek szellemében készítik el az intézmény fejlesztési tervét, mely tartalmazza a pénzügyi konszolidációra és az oktatási szerkezet átalakítására vonatkozó lépéseket – ennek részleteit május 2-án hozzák nyilvánosságra.

A főiskolának nincs félnivalója a jövőtől

Lapunk kérdésére, miszerint az oktatási tárca ezt a döntést felülbírálhatja-e, Jánosi Zoltán azt mondta: igen, ezt fenntartóként megteheti. De azt figyelembe kell venni – folytatta a rektor –, hogy a Nyíregyházi Főiskolának küldetése van. Egyrészt azzal, hogy megállíthatja a megyéből való elvándorlást, hogy javíthatja a térség gazdasági mutatóit, részt vállalhat a munkahelyteremtésben, s erősíti az innovációban betöltött szerepét. Másrészt arról sem szabad megfeledkezni, hogy a magyarországi roma lakosság 40 százaléka a főiskola beiskolázási körzetének 75 százalékát adó Szabolcs és Borsod megyében él, az intézménynek pedig már csak a területi okok miatt is kötelessége a felsőoktatásban való részvételük segítése – tette hozzá.

Ahhoz, hogy a főiskola önállósága hosszútávon megmaradjon, a tárca szerint nélkülözhetetlen a jelenleg hiányzó források biztosítása. Ez a PPP-s beruházás költségét jelenti, ami éves szinten mintegy 700 millió forint. – A két fent említett megye lakossága 2000-től több, mint 100 ezerrel csökkent, ami azt is jelenti, hogy több ezer potenciális hallgatótól estünk el. Ráadásul a 2005-ös felsőoktatási törvény legnagyobb vesztesei is a vidéki főiskolák voltak, és az is tény, hogy a beruházásaink esetében az euró-forint árfolyamveszteség évi mintegy 40–50 millió forint kiesést jelentett. Ha mindezt összeadjuk, az több, mint fél milliárdos veszteséget jelent, azaz a hiányunk kétharmadát – mondta a rektor, aki arra a kérdésünkre, hogy ezt honnan teremti elő az intézmény, azt mondta: a főiskola belső erejére és külső kapcsolataikra támaszkodva ezt biztosítani tudják, de a hallgatói utánpótlás megoldása is kiemelt feladat, és a képzés jelenlegi szerkezetéhez is hozzá kell nyúlni, ám ennek a részleteiről még nem tudott mit mondani. Dr. Jánosi Zoltán úgy összegzett: a főiskolának nincs félnivalója a jövőtől.

Várhatóan csődbiztos kerül a Nyíregyházi Főiskola élére

Nyíregyházi Főiskola: „Őszintén szembe kell nézni a helyzettel”

MSZP – „A Nyíregyházi Főiskola önállóságát meg kell őrizni!”

Képviselőink tájékozódnak a Nyíregyházi Főiskola ügyéről

Mit szólna a Nyíregyházi Főiskola beintegrálásához?

Aggódunk a főiskoláért

A HAON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!Kinga, a nap szépe

Kinga nagyhalászi lány, aki az elmúlt években húgaival számos divatbemutatón és fotózáson vett már részt.
tovább »

További hírek a Debrecen hírei kategóriából
Szentelt barkákkal telt meg a templom
Debrecen - Orosz Lőrinc prépost-plébános szentelte meg a barkákat a szentmise előtt a Szent Anna-székesegyházban [...] tovább »
Kivirágzott vasárnap a nagymacsiak tojásfája
Debrecen - Ha idén háromszáz gyermek születik Nagymacsra akkor sem maradnak szégyenben a lakosok, akik célul [...] tovább »
Szanaszét rázzuk a vasárnapi hírfát!
Debrecen - Quaestor-károsultak demonstráltak a Csapó utcán, hatalmas siker volt az ötödik Rotary-futás és még [...] tovább »
Olvasói levél: A túl sok reklám megtévesztő
Hajdúszoboszló - Gyorsan hat. 95 százalékkal csökkenti a fájdalom intenzitását, hangsúlyozza a reklám az egyik [...] tovább »
A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei – 13. hét
Budapest, 2015. március 29., vasárnap (MTI) - A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 13. héten megtartott [...] tovább »
Még több kategóriábol »


Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása