Megtalálták Tutankhamon nagyapjának szoborfejét

Egyiptomi archeológusok megtalálták annak a fáraónak a hatalmas szobormaradványát, aki a múlt héten nyilvánosságra hozott DNS tesztek alapján Tutankhamon nagyapja volt.

Minderről vasárnap számoltak be a kairói hatóságok. A régészek III. Amenhotep fáraó vörös márvány szobrának fejét találták meg. A 3000 éves töredék 2,5 méter magas. “Egy remekműről van szó, amely magas színvonalú művészi ábrázolással mutatja be a királyt”- jellemezte a megtalált szoborfejet Zahi Havassz, Egyiptom főrégésze.

A szakemberek szerint a fej egy hatalmas vörös gránit szobor része volt. Az alkotás mellkasán összefont karokkal ábrázolhatta a fáraót. Kezeiben pedig a királyi jelvények voltak. Az elmúlt években a régészek több vörös gránit szoborra, illetve szobortöredékre is rábukkantak III. Amenhotep halotti templomának romjai között Luxortól nem messze.

III. Amenhotep időszámításunk előtt 1390 és 1352 között állt Egyiptom élén. A február 17-én nyilvánosságra hozott kutatási eredmények szerint ő volt Tutankhamon, a 19 éves korában elhunyt fáraó nagyapja. A tudósok mindezt a Tutankhamon múmiáján elvégzett DNS tesztek alapján állítják. A fiatalon elhunyt uralkodó jelentéktelen fáraó volt. Ám Tutankhamon sírkamráját szinte érintetlenül találták meg a régészek. Emiatt lett világhírű az Újbirodalom XVIII. dinasztiájának uralkodója.