Megtalálták a lezuhant etióp gép fekete dobozát

A libanoni haditengerészet kedden kiemelte a Földközi-tengerből a múlt hónapban lezuhant etióp utasszállító egyik fekete dobozának memóriáját, amely a pilóták beszélgetéseit tartalmazza.

A repülési adatokat rögzítő másik berendezést az előző héten találták meg, és már át is adták francia baleseti nyomozóknak.

“Megtaláltuk a második, a pilótafülkében zajló beszélgetéseket rögzítő fekete doboz eddig hiányzó részét, és azt átadtuk a zuhanás okait vizsgáló bizottságnak” – áll a libanoni haditengerészet közleményében. A libanoni hatóságok több mint egy hete még azt jelentették, hogy mindkét fekete dobozt megtalálták, de később kiderült, hogy a beszélgetéseket rögzítő szerkezet memóriája hiányzik.

Az Ethiopian Airlines Boeing 737-800-as típusú gépe január 25-én zuhant a Földközi-tengerbe, nem sokkal azután, hogy Bejrútból felszállt. A gép fedélzetén lévő kilencven ember közül senki sem élte túl a katasztrófát, amely egy heves viharban történt.

Az előzetes vizsgálatok nem találtak bizonyítékot műszaki hibára, vagy szabotázsra – közölte a libanoni közlekedésügyi miniszter. Arra a kérdésre, hogy emberi mulasztás okozta-e a zuhanást, a miniszter korábban közölte: ezt csak a pilótafülkében zajlott beszélgetéseket rögzítő fekete doboz vizsgálata után lehet megmondani.További hírek a Nagyvilág kategóriából

Sporthírek