Helyi közélet

2015.02.26. 15:15

Pákh Imre: rendkívüli hír a Munkácsy-kép megvétele

Debrecen, Kijev - Meglepődve értesült Balog Zoltán ma délelőtti, debreceni bejelentéséről Pákh Imre, akit a Napló Kijevben ért el telefonon.

Debrecen, Kijev - Meglepődve értesült Balog Zoltán ma délelőtti, debreceni bejelentéséről Pákh Imre, akit a Napló Kijevben ért el telefonon.

A milliomos műgyűjtő a Krisztus Pilátus előtt című alkotás megvételének hírére reagálva azt mondta, „ez rendkívüli és nagyon pozitív fejlemény, ami reményt ad arra, hogy amit elindítottak évekkel ezelőtt, az valóban sikeres végeredménnyel fog befejeződni”.

– Ez a hír reményt ad a trilógia együtt maradására – szögezte le. Az Amerikában élő magyar műgyűjtő elárulta, sikerült május elsejéig időt nyernie a festményére tavaly év végén vevőként jelentkező Vaszilij Anyiszimovtól, aki eredetileg március 1-ig adott neki időt, hogy eldöntse, adja-e a Golgotát vagy sem.

HBN-SZFÁ


Mit keres Kijevben?

Pákh Imréről legtöbben azt tudják, övé a Golgota, s még egy sor értékes Munkácsy-festmény, a műgyűjtő pedig mindig a magyar kultúra szolgálatát hangoztatja. Az már kevésbé ismert, hogy a Kárpátaljáról elszármazott milliomos pénzügyi támogatásával valósulhatott meg 2011-ben a kijevi Állami Egyetem és az ELTE együttműködésének eredményeképp létrejött Magyar Nyelvi és Kulturális Központ az ukrán fővárosban. Az intézményben, ami várhatóan hamarosan önálló tanszékké válik immár négy évfolyamon tanulják a diákok a magyar nyelvet és hagyományokat. E téren tett erőfeszítései miatt pénteken Pákh Imrét az egyetem díszdoktorává avatják.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában