Szigetszentmiklós

2013.03.15. 15:10

Március 15. a köztünk élő forradalom - csendes ünnep a hó fogságában

Március 15. Mi jut eszünkbe róla? - Kokárda, Nemzeti Múzeum, Pilvax, Lánchíd, a többi emlékhely – és az ismerős arcok. Mindenütt sokan, és együtt vagyunk. Évről évre, soha meg nem unva. - De a mai más. Csendes. Bensőséges. Hiszen otthon ünnepelünk.

Március 15. Mi jut eszünkbe róla? - Kokárda, Nemzeti Múzeum, Pilvax, Lánchíd, a többi emlékhely – és az ismerős arcok. Mindenütt sokan, és együtt vagyunk. Évről évre, soha meg nem unva. - De a mai más. Csendes. Bensőséges. Hiszen otthon ünnepelünk.Most nem együtt örülünk, hanem egyedül merengünk.

A rendkívüli időjárási körülmények miatt országszerte, így Szigetszentmiklóson is elmaradnak ma a szabadtérre tervezett állami és önkormányzati rendezvények. A protokoll beköltözik az épületekbe, a tömeg pedig otthon, vagy valahol útközben rekedve elmélkedik.

Szabadság – Függetlenség – Egyenlőség. 1848 üzenete 2013-ban is érvényes. A 12 pont ma is megoldásra váró problémákat vesz sorba. Minden világnézet, minden párt, minden honfitársunk megtalálja köztük a saját kérdéseit, és válaszait.  Hiába, ezek a Márciusi Ifjak, tudtak valamit.

Mindenkinek megvan a maga 12 pontja, a maga negyvennyolca, és a maga forradalma. És ez így közös, és így van jól. Ettől volt negyvennyolc, és ettől volt forradalom.

A mindennap köztünk élő negyvennyolcasok, akiknek emlékét utcanév őrzi városunkban: Arany János, Bem József, Damjanich János, Deák Ferenc, Gábor Áron, Jókai Mór, Kardos István, Klapka György, Komáromy Alajos, Kossuth Lajos, Madách Imre, Petőfi Sándor, Széchenyi István, Táncsics Mihály, Tompa Mihály.

Akikről iskolát neveztek el: Kardos István, Batthyány Kázmér.

A negyvennyolcas forradalmat és szabadságharcot idéző utcaneveink: Kikelet, Álom, Szabadság, Hadnagy, Huszár, Kapitány, Szirom, Segesvári, Aradi, Mécses, Koszorú, Hant, Temető, Alkonyat.

Március 15 olyan tükör, melyben egyszerre látjuk saját magunkat, és együtt, mindnyájunkat. Vigyázzunk rá, nehogy összetörjön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!