Megtalálják?

Ha a tervezetnek megfelelően valósul meg a felsőoktatásban dolgozók béremelése, akkor igencsak felemásra sikeredik. Kovács Zsolt jegyzete.

Először is, hosszú évek után ez az első juttatásnövelő intézkedés az oktatásnak ebben a szektorában. Másodszor pedig lesz, akik kapnak, míg mások nem. Az intézményen belüli feszültség máris garantálható. Hacsak…! Hacsak nem találnak egymásra a bérrendezés kárvallottjai. Akik kapnak, ők sem olyan összeget, amennyit joggal remélhettek. Sőt, egyik ismerősöm szavai ezek: „megalázó, kevéssel, szemkiszúrás”. És azt kell mondanom, igaza van. Mert vegyünk például egy egyetemi tanárt, aki most 437 ezret, három év múlva 554 ezret keres. Míg a tanársegéd pénze havonta 174 ezerről 221 ezerre emelkedik.

Ne felejtsük el, hogy tudós emberekről, a jövő értelmiségeinek képzőiről van szó. Értelmiség nélkül pedig nincs oktatás, tervezés, fejlesztés, előrelépés. Szóval, nem csak kétkezi melósra van szükség. Mondják, minden szakma annyit ér, amennyire megfizetik. Az államnak az egyetemi oktató ennyit. Fizetéssel, megbecsüléssel, munkakörülménnyel, életpálya-kilátással együtt. Megoldás? Beletörődik a helyzetébe, és csendben marad. Elmegy oda, ahol jobban érzi magát. Vagy… Vagy meglelik egymást az elégedetlenek, és ki így, ki úgy elkezd kiállni az igazáért. Amíg ezt elszigetelten teszik, a hatalom szempontjából nincs gáz. Ha azonban egymásra találnak az elégedetlenek, és együtt keresik igazukat, ott gáz lesz. A hatalomnak.

– Kovács Zsolt –
hirdetés