Megtagadták a kilépést a Likud-miniszterek?

Az izraeli Likud párt vezetője arra szólította fel pártjának négy kormánytagját, hogy csütörtökön nyújtsák be lemondásukat.

Benjamin Netanjahu szerint az általa vezetett jobboldali pártszövetség nem indulhat jó esélyekkel a március végi választásokon, ha négy minisztere továbbra is a kormánykoalícióban marad.

Megfigyelők szerint a lépés fő oka az, hogy a Likud minisztereinek – köztük a külügyminiszternek, Szilvan Salomnak – vasárnap már ne kelljen részt venniük a kabinetülésen. Azon ugyanis szavazni kell arról, hogy engedélyezzék-e Kelet-Jeruzsálem lakosainak, hogy részt vehessenek a január 25-ei palesztin választásokon.

Az izraeli közrádió csütörtök reggel azt közölte, hogy értesülései szerint a négy miniszter szembeszállt pártjuk vezetőjével és nem hajlandó lemondani.

Az izraeli pártok mostanáig visszafogták politikai tevékenységüket azóta, hogy Ariel Saron éppen egy héttel ezelőtt súlyos agyvérzéssel kórházba került. A miniszterelnök állapota azóta valamelyest javult, de továbbra is súlyos. Orvosai szerint ha Saron felépül is, az több hónapig is elhúzódhat, úgyhogy a februárban 78 éves politikus aligha térhet vissza a kormányzásba.