Megszűntetik a fényszennyezőt Debrecenben

Megszűntetik a fényszennyezőt Debrecenben
Megszűntetik a fényszennyezőt Debrecenben
A tulajdonos már jelezte, eltávolítja a Plazával szembeni fényreklámtáblát.

Ellenzi és balesetveszélyesnekis tartja a Péterfia utca sarkán található üres telken elhelyezett vakítóan világító fényreklámot Kováts Ákos főépítész, ám mint mondta, nem tartozik a hatáskörébe. Így tovább kutakodva a polgármesteri hivataltól érdeklődtünk, kinek az engedélyével, milyen feltételekkel és ellenőrzési paraméterekkel adtak engedélyt a több négyzetméternyi, sötétben szembántóan fényes elektromos táblára.

 

Alkalmas arra, hogy a közlekedők figyelmét elterelje

 

A városüzemeltetési osztálytól a következő választ kaptuk: Útellenőrzésünk során tapasztaltuk, hogy a Péterfia utca, Rákóczi utca csomópont melletti ingatlanon egy nagyméretű, változtatható jelzéstartamú, világító reklámtábla került kihelyezésre. A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 12. § (3) alapján „A közút területén, a közút felett és mellett tilos elhelyezni olyan jelet, jelzést, egyéb tárgyat és berendezést, amely a közúti jelzésekkel – azok alakjával, színével – összetéveszthető, a láthatóságot akadályozza, alkalmas arra, hogy a közlekedők figyelmét elterelje, vagy a közlekedés biztonságát egyéb módon veszélyezteti.”

A fentieket figyelembe véve, az észlelést követően felszólítottuk az ingatlan tulajdonosát, hogy a kihelyezett reklámtábla eltávolításáról gondoskodjon. A tulajdonos válaszlevelében jelezte, hogy a reklámtáblára vonatkozó bérleti szerződését felmondta és a tábla eltávolításáról gondoskodik. HBN

 


Nagyobb térképre váltás