Megszűnne a teljes ingyenesség

A kormány tervei szerint a jelenleg ingyenes gyógyszerekért minimális díjat kellene fizetni.

Az egészségügyi miniszter nyilvánosan kijelentette: indokolt és hatékony lenne, ha a jelenleg ingyenes gyógyszerekért a jövőben minimális díjat kellene fizetni. Mint mondta, az ingyenesség növeli az amúgy hatalmas mértékű gyógyszerfogyasztást. Az egészségügy átalakítási javaslatait tartalmazó Zöld könyv keretében, augusztus 31-ig döntenek a gyógyszertámogatások átalakításáról is.

Jelenleg a közgyógyellátotti körbe tartozó, valamint meghatározott betegségekre való gyógyszerek, mint inzulin, pszichiátriai és rákgyógyszerek írhatók fel 100 százalékos támogatás mellett. Minthogy nehezen elképzelhető, hogy a közgyógyellátottak a számukra megállapított havi maximum 12 ezer forintos keret mellett túlzottan „pocsékolnák” a medicinákat, másfelől pedig, hogy teszem azt egy cukorbeteg takarékoskodhat az orvos által számára megállapított mennyiségű inzulinnal, kételyeinkkel megkerestük dr. Horváth Ágnes államtitkárt.

Oda-vissza

Csak hatékonyan?!

Kérdésünkre, készült-e költséghatékonysági tanulmány, mennyi folyik vissza a közös kasszába a tervezett lépéssel (beleszámítva a szociális alapú visszafizetéseket is), az államtitkár elmondta, természetesen több változat is készült, de miután még arra sem tud válaszolni, milyen összeget kellene az eddig ingyenes gyógyszerek után fizetni, milyen körre terjesztenék ki a szociális alapon járó visszatérítést, hogy ez hány embert érinthet, s hogy milyen módon, mennyi időn belül történne a visszaigénylés és visszafizetés, költséghatékonyságról egyelőre nem tud nyilatkozni.

Azt gondoljuk, hogy igazságosabb, ha legalább pár száz forintot mindenki fizet a gyógyszereiért. A közgyógyellátásra nemrégiben kidolgozott rendszert ez nem zavarja, annak változatlanul hagyása mellett azonban a beteg minden kiváltott doboz gyógyszer után fizetne egy csekély összeget. Akinek a szociális helyzete még ezt sem teszi lehetővé, annak ezen összeget visszatérítjük – részletezte a miniszter által elmondottakat az államtitkár. A kérdésre, vajon e változtatás után majd a cukorbeteg kevesebb inzulint használ-e fel, Horváth Ágnes visszakérdezett:

„Miért, ön úgy gondolja, hogy nem lehet több inzulint felíratni, mint amennyire a betegnek szüksége van?” Azt azonban „direktbe nem vagyok hajlandó kifejteni”, hogy mit kezdene a beteg az inzulinfölösleggel, ha egyszer minden cukorbetegnek felírja az orvos a számára szükséges mennyiséget. Csak annyit tett még hozzá: az ellenőrzések tapasztalatai „nagyon sokatmondóak”. 

Mindenki egy kicsit

Felvetettük azt is: egy daganatos beteg nagyértékű kemoterápiás kezelése milliós összeg, komolyan gondolják-e, hogy a (nagy)betegeken behajtott pár száz forintok segítenek egyensúlyban tartani az államkasszát. Az államtitkár szerint:

Komolyan gondoljuk, hogy ezeknek a betegeknek is hozzá kell járulniuk saját gyógyításukhoz. És jóval kevesebbel, mintha a jelenleg 100 százalékos támogatást 90-re mérsékelnénk.

A betegek nevében

Dávid Benedek, a Mozgássérültek Egyesületeinek Országos Szövetsége elnökségi tagja (Pro Caritate-díjas), Sárospatak:

– A Zöld, de én csak úgy hívom, penész-könyv hatására az idült betegek nevében kikérem magamnak az olyan gyanúsítgatásokat, mint hogy jogtalanul megyünk kórházba, a közgyógyos gyógyszereinket piacon áruljuk, a mentőt, a háziorvost alaptalanul zargatjuk. E vádakat a média mindennap szajkózza, azt nem, hogy például a vizsgálatokra 4-5 hónapig kell várnunk.

Sz.K.