Megszilárdult állapotok

Budapest, 2016. június 2. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2016. június 2-án.
Budapest, 2016. június 2. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2016. június 2-án. - © MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Phűűű, tajték lecsap a homlokról; csak 48 milliárd (azaz 48 000 000 000) forint lesz a büntetés aszfaltügyben – ahogyan az a csütörtöki kormányinfón kiderült. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hozta a hírt, hogy a kormány megegyezett az Európai Bizottsággal, mely a közbeszerzéseinkbe kötött bele, mint, hm, a jó bitumen. Az uniós testület 120-140 milliós bírságot akart, de hosszú egyeztetéseket követően 48 milliárdos korrekcióval „ússzuk meg” az ügyet – közölte Lázár. Szőke Tímea jegyzete.

A remek egyezség előzménye, hogy az útépítésekkel kapcsolatos közbeszerzéseknél olyan sok volt a korrupciógyanú, hogy Brüsszelig látszott. Persze, lehetett volna, hogy tisztességesen csináljuk, akkor ez az akciós bírság sincs, de ezt valószínűleg elképzelni sem tudják azok, akik kis hazánkban ilyen ügyekben döntésközelbe kerülnek. Ami vonatkozik természetesen a korábbi kormányokra és barátaikra is. S ha az elmúlt 12 évre visszagondolunk, hogy az eu-s forrásokból mennyit költhettünk el, hm, laza pénzügyi fegyelem mellett, akkor a fenti tétel (48 és kilenc darab nulla, forintban) már tényleg jutányosnak tűnik.

– Szőke Tímea –
hirdetés