Megszépült épületekbe térhetnek vissza a diákok

Akt.:
Pappné Gyulai Katalin tankerületi vezető adott tájékoztatót a tanévkezdésről
Pappné Gyulai Katalin tankerületi vezető adott tájékoztatót a tanévkezdésről - © Fotó: Kovács Péter
Debrecen – Sokkal szebb iskolai környezet várja a tanulókat a Debreceni Tankerületi Központ intézményeiben.

A 2018/2019-es tanévet 22 ezer tanuló kezdi el hétfőtől, akiknek a munkáját csaknem
háromezer közalkalmazott fogja segíteni. A szükséges feltételek adottak az iskola munkájához, hiszen egy megújult környezetben fejleszthetik a tudásukat majd a diákok – mondta Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató az Új Városháza épületében tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

– Nagyon fontos a gyermekek számára, hogy olyan környezetbe kerüljenek, amely biztonságot és esztétikai élményt is nyújt számukra. Ezért kiemelt feladat volt, hogy a nyár folyamán különböző karbantartási és felújítási munkákat hajtsunk végre. Az elkezdett munkálatok összege meghaladja az egymilliárd forintot, ez a tankerületi költségvetésből, pályázati forrásból és a tulajdonos önkormányzatok támogatásából adódott össze. Az összegből nyílászárócseréket, burkolatcseréket, vizesblokkok teljes- vagy részleges felújítását, tantermek és tornatermek megújítását, illetve tetőszigetelések és fűtési rendszer korszerűsítéseket hajtottak végre. Továbbá, a város jóvoltából megszépül a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium, Zeneiskola – AMI és a Lilla Téri Általános Iskola homlokzata és a Vámospércsi Mátyás Király Általános Iskola energetika felszereltsége. Folyamatban van még közel 38 millió forint értékű eszközbeszerzés is. A munkálatok egy része még most is tart, de a tanévkezdést ez nem akadályozza – részletezte a tankerületi igazgató.

pg3Fotó: Kovács Péter

A szakmai munka tekintetében, szeptembertől magyar–német kéttannyelvű képzést indítanak a Csokonai Gimnáziumban. Emellett új gimnáziumi képzés is indul a vak és gyengénlátó gyermekek számára a Hajdú-Bihar Megyei Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Lóverseny utcai telephelyén, az országban egyedülálló módon – tette hozzá az igazgatónő, aki azzal folytatta, hogy zöld utat kaptak a 6. évfolyamos természettudományos képzés kezdéséhez is a Tóth Árpád Gimnáziumban. A képzés bevezetésének előkészítése ebben az évben történik majd. Fontos feladatnak tartják az autista gyermekek továbbtanulását is, hiszen annak a lehetőségén dolgoznak jelenleg, hogyan lenne megoldható a középfokú oktatás, az autista betegségben szenvedő diákoknak.

GYT


Balról jobbra: Rácz Róbert kormánymegbízott; Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke és Pálfi Erika, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelési Tartalomfejlesztési Főosztályának vezetője
Debrecen - Az új alaptantervről társadalmi egyeztetés indul, érvénybe 2019 ősztől léphet felmenőrendszerben. A lemorzsolódás csökkentése, megelőzése az oktatásügyért felelősök legfontosabb feladata az előttünk álló tanévben – derült ki a Hajdú-Bihar megyei szakmai tanévnyitó konferencián szerdán....