Megszentelték a pocsaji áldozat sírját

Akt.:
Megszentelték a pocsaji áldozat sírját
© Fotó: Nagyné Kelemen Mónika
Pocsaj – Az egykori interjúalanyok közül néhányan eljöttek a kiállítás megnyitóra.

A megemlékezés a helyi iskola hetedikeseinek műsorával kezdődött az oktatási intézményben, majd a diákok és tanáraik átvonultak a Lorántffy-parkba, és megkoszorúzták az emlékhelyet. Rajtuk kívül a települési és a kisebbségi önkormányzat is koszorúzott.

Délután a régi katolikus temetőben rövid emlékezésre és emléksír szentelésére került sor. D. Csősz Gyula, az 1956-os forradalom és szabadságharc megtorlásának egyetlen pocsaji áldozata sírját szentelte meg Baráth Gábor görögkatolikus parókus. Az 56-ban elhunyt D. Csősz Gyula sírjának hollétéről sokáig senki nem tudott, majd egy helyi lakos az önkormányzat tudomására juttatta a sír hollétét. Egy pályázatnak köszönhetően sikerült az elhunytnak méltó nyughelyet adni. A megjelentek egy-egy szál virággal emlékeztek.

Fotó: Nagyné Kelemen Mónika Fotó: Nagyné Kelemen Mónika ©

A helyi eseményekről

Gyulai Viktória pocsaji lakos Pocsaj község az 1956-os forradalom idején című, 2011-ben írott szakdolgozata nyomán című kiállításának megnyitóját tartották a délutáni emlékezések után. A dolgozat a pocsaji lakosokkal az 1956-os eseményekkel kapcsolatos interjúkat tartalmaz. Az így összeállt anyag volt a kiállítás alapja. A helyi teleházban megrendezett kiállításra a helyi lakosokon kívül az egykori interjúalanyok közül is eljöttek néhányan.

HBN-NKM