Megszavazta az EP az infrastrukturális beruházási projektkötvények bevezetését

Brüsszel, 2012. július 5., csütörtök (MTI) – Megszavazta az Európai Parlament plenáris ülése csütörtökön azt a határozatot, amely támogatja az úgynevezett beruházási projektkötvények kísérleti szakaszának beindítását az Európai Unióban.

Az uniós érdekeltségű infrastrukturális beruházásokhoz kapcsolódó értékpapírokról van szó, amelyet az Európai Beruházási Bank (EIB) bekapcsolásával, uniós garanciával bocsátanak majd ki. A 2012-13-as kísérleti szakaszra 230 millió euró uniós keretet szánnak, ezáltal az EU-intézmények számításai szerint több mint 4 milliárd eurónyi magánberuházás segíthető elő.

Az EP támogatása nem számít meglepetésnek, hiszen az uniós képviselőtestület és az EU-tagországok kormányait képviselő Tanács tárgyalódelegációja már korábban megállapodott a projektkötvények kísérleti szakaszának elindításáról. Az uniós tagországok vezetői bele is foglalták ezt az elemet az úgynevezett növekedési paktumba, amelyet a múlt héten véglegesítettek a gazdasági növekedés és munkahelyteremtés előmozdítása érdekében.

A kísérleti szakasztól az EU azt is reméli, hogy igazolja az elképzelés életképességét, és megmutatja a nemzetközi piacoknak, hogy a rendszer működik.

MTI