Megsemmisítették az afgán választásokon leadott voksok majdnem negyedét

Az afgán választási hatóságok nagyjából 1,3 millió szavazatot semmisítettek meg az előző hónapban tartott parlamenti választásokon leadott voksok közül – közölte szerdán az afgán választási bizottság vezetője.

A megsemmisített szavazatok a leadott voksok majdnem negyedét teszik ki. A tálibok 2001-es elűzése óta tartott második parlamenti választások eredményeit várhatóan csak hetek múlva közlik, de a több ezer kivizsgálásra váró panasz miatt tovább is húzódhat.

A szeptember 18-ai választásokon leadott 5,6 millió szavazat közül nagyjából 1,3 millió darab semmis – közölte a független afgán választási bizottság vezetője. Ez a leadott szavazatok több mint 23 százalékát jelenti. Fazil Ahmad Manawi ezen kívül elmondta, hogy a 249 parlamenti helyért indult több mint 2 500 jelölt közül 224-et találtak “gyanúsnak”, választási csalás lehetősége miatt.

Az öt évre választott afgán parlament gyenge politikai erőnek számít

A választások hivatalos végeredményét október 31-re ígérték, de lehet, hogy tovább kell várni, ahogy a hatóságok kivizsgálják az azzal kapcsolatban érkezett több ezer panaszt, köztük a “gyanús” jelöltek ügyeit.

Az öt évre választott afgán parlament gyenge politikai erőnek számít az erős államfő mellett, és a képviselőház összetétele nem fog sokat változtatni a kormányzáson. A jelöltekre, akik nem tömörülnek politikai pártokba, leginkább törzsi és etnikai alapon adják le voksukat a választók. “Gondban leszünk az eredmények értelmezésében” – ismerte el Richard Holbrooke amerikai különleges követ, még a választások előtt.

– Független HÍrügynökség –