Mégsem lesz már őszig új alpolgármester

Halász és Kovács képviselő marad, csak az összeférhetetlen megbízatásaikról mondanak le

Bár június a HAON főoldalán közöltük Kósa Lajos nyilatkozatát, amelyben egyérteműen arra utalt – és nem kért helyesbítést – hogy a választásokig hátra lévő pár hónapra új alpolgármester és esetleg tanácsnok is lép a távozók helyébe, bő egy hét elteltével mást mondott.

Az államtitkárrá kinevezett Halász János, debreceni kluturális alpolgármester és a szintén államtitkári tisztséget kapott Kovács Zoltán, az önkormányzat kommunikációs tanácsnoka pótlásáról kérdeztük a polgármestert június 2-án, tekintettel arra, hogy az ősszel esedékes választásig már csupán néhány hónap van hátra. Akkor így nyilatkozott: kulturális alpolgármesterre szükség lesz és el kell végezni valakinek a tanácsnokra háruló feldatokat is. Néhány nappal később e szándék megerősítésének véltük Papp László, a Fidesz-frakció vezetőjének szavait, aki egyebek mellett azt mondta: a nyár és az ősz kifejezetten a kulturális rendezvények szezonja, ami bőven ad tennivalót az alpolgármesternek. Megismételt kérdésünkre, hogy be kell-e tölteni pár hónapra ezeket a posztokat, Papp László kijelentette: az önkormányzat működését illetően mind a kettő fontos, értékes terület.

Június 9-én ismét érdeklődtünk, eldöntötte-e már a jelölésre jogosult Kósa Lajos, mikor, s legfőképpen kikkel pótolja az átmeneti hiányt. Meglepetésünkre közölte: az összeférhetetlenséget június 30-cal kell megszüntetni, s mivel utána csak három hónap van a következő választásig, ennyi időre nem látja értelmét betölteni e tisztségeket.

– Egy hete mást mondott – vetettük közbe, mire ő: – Úgy értettem, hogy az új önkormányzatban szükség lesz kulturális alpolgármesterre és tanácsnokra. Aztán hozzátette: a két debreceni politikus csak az alpolgármesteri, illetve tanácsnoki munkakörétől válik meg, az önkormányzati képviselői mandátumukat megtartják. HBN