Mégsem ünnepli Sztálin-plakátokkal a világháború végét Moszkva

Az orosz főváros vezetői elálltak attól a tervétől, hogy a náci Németország felett aratott győzelem 65-ik évfordulójára Sztálin arcképeit helyezzék el Moszkva utcáin – értesült több orosz sajtóorgánum.

A tervet ellenezték emberi jogi csoportok és a Kreml, ráadásul nemzetközi aggodalmat is kiváltott, mivel a május 9-re számos külföldi vezetőt várnak az orosz fővárosban rendezendő ünnepségekre.

A Kommerszant című lapnak nyilatkozó moszkvai polgármester-helyettes azt mondta, hogy a Sztálin-plakátokat az eredeti tervekkel ellentétben nem a szabadban, hanem belső helyszíneken, például háborús múzeumokban helyezik majd el. Ljudmilla Svetszova magyarázatként hozzáfűzte, hogy számos háborús veterán jelezte nekik: féltik a plakátokat a vandáloktól, ráadásul a polgármester-helyettes szerint így azok jobban védve lesznek a kiszámíthatatlan időjárástól is.

A Vedomoszti című lap szerint azonban többet számíthatott az, hogy a tervet februárban engedélyező Jurij Luzskov moszkvai polgármesternek visszakoznia kellett, miután a Sztálin-plakátok ötlete nem tetszett a Kremlnek. Ezek üzenete ellentétes ugyanis az orosz vezetők politikájával, akik az utóbbi időben több lépéssel is elítélték a sztálini időkben elkövetett bűncselekményeket – nyilatkozta a lapnak egy az ünnepségek szervezőbizottságához közel álló forrás. Ezek egyike volt szerdán a katyni mészárlással kapcsolatos dokumentumok nyilvánosságra hozatala.

A Szovjetuniót három évtizeden át irányító, 1953-ban meghalt Sztálin személye megosztja az orosz lakosságot. Uralma idején milliók vesztették ugyanis életüket munkatáborokban, ugyanakkor sokan dicsőítik, mert 1945-ben győzelemre vezette a Szovjetuniót a náci Németország ellen.

– Független Hírügynökség –