Megrepedtek a belvízben állt házak

Hernádszentandrás – Öt családi ház ment tönkre Hernádszentandráson, a családok valószínűleg nem költözhetnek vissza.

Öt családnak kellett elhagynia otthonát Hernádszenandráson, és úgy néz ki, hogy nem is költözhetnek vissza otthonukba. Házaik fala ugyanis megrepedt, s ugyan még a statikai vizsgálat nem történt meg, de azt már most is látni, hogy az ingatlanok életveszélyessé váltak. Mindezt Üveges Gábor, a település polgármestere mondta el lapunknak, hozzátéve: a házakat tulajdonképpen nem az árvíz, hanem a belvíz tette tönkre. Ezek az ingatlanok ugyanis a falu legalacsonyabban fekvő területén állnak, ahová igazából nem is lett volna szabad építési engedélyt kiadni. A bajhoz az is hozzájárult, hogy az úgynevezett szocpolos lakások nem rendelkeztek megfelelő alappal, és az anyagot is kispórolták belőlük.

Kenyérre sem telik

Az öt családból (32 ember) négy ideiglenesen rokonokhoz költözött, egy pedig bérlakásban várja, mi lesz otthonuk sorsa. Biztosításuk nincs, hisz ezeknek a családoknak sokszor kenyérre sem telik, fogalmazott a polgármester, aki azonban reménykedik abban, hogy érkezik a településre elég segítség, így idővel meg tudják oldani a családok problémáját. Eddig főként élelmiszert, tisztítószert és ruhaneműt kaptak a különböző segélyszervezetektől, de van ígéret pénzbeli támogatásra is. Nyergesújfalu önkormányzata máris felajánlott Hernádszentandrás számára anyagi támogatást.

Az újabb esőzések miatt ismét a Hernádra figyelmek a településen, ott ugyanis a napokban megint nagyobb árhullám vonul le. A perei összekötő utat már lezárták homokzsákokkal, a másik bevezető útun pedig megszervezték az őrszolgálatot, és készenlétbe helyezték a szükséges eszközöket, anyagokat.

 

 Járhatatlan utak

Több település továbbra is megközelíthetetlen személyautóval Észak-Magyarországon az árvíz miatt, sok út járhatatlan vagy nehezen járható Abaújban is. Járhatatlan a Meszes-Krasznokvajda, az Alsóvadász-Homrogd, a Tomor-Lak, a Novajidrány-Vizsoly közötti útszakasz, valamint több más alsóbb rendű út.