Helyi közélet

2008.07.10. 17:19

Matekpélda és kézügyesség-teszt

<p>Debrecen – Emlékeznek még a matematikai sorozatokra? Kettővel nő, eggyel csökken, akkor mi lehet a következő szám? Sosem gondoltam volna, hogy életem során még visszaköszön a számtan.</p>

Pedig ilyen, és ehhez hasonló feladatokon kellett a legjobbat kihoznunk magunkból a Faxconn elektronikai cég állásfelvételi tesztjén csütörtökön.
Az MGM ajtaja előtt reggel kilenckor már mozdulni sem lehetett, az összesereglett tömeg türelmetlenül várta, hogy bejuthasson az épületbe és bizonyíthassa rátermettségét a betöltendő pozíciókra.

Negyed tíz körül sikerült is benyomulnunk a szűk bejáraton, majd egy első emeleti, ebédlőnek tűnő helyiségbe vezettek bennünket. 150-200–an biztos voltunk, így már az első pillanatban látszott, hogy a körülbelül 25 ülőhelyes teremben lassan fog haladni az 50 perces tesztírás.

Intelligencia és kézügyesség

A gyors tájékoztatón a felügyelő hölgyek elmondták, minden vasárnap indul busz Komáromba a dolgozókkal, ahol több hetes képzés keretében tanulhatják meg a feladatukat. Az azért mégis megnyugtatólag hatott ránk, hogy két hazautazást támogatnak lehetséges munkaadóink – legalábbis a költség nagy részét.
Bár többször is ránk szóltak, hogy maradjunk csendben. Ám amikor a fizetésről esett szó, mindenki nagyon hegyezte a füleit. Bruttó négyszáz forint jár egy óráért a próbaidőben – plusz műszakpótlék, azonban napi tizenkét órában kell a gyártósoron állni, jobb esetben ülni.

Három végigdolgozott nap után hármat pihenéssel tölthetünk, majd következik három hosszú éjszaka, ami után megint három pihenés. És így tovább.
Szerencsémre az első körben írhattam meg a már említett intelligencia tesztet. Minden feladatot időre kellett teljesíteni, padtársam más csoportot kapott, mint én, ezzel kizárva a súgást és lesést. Középiskolai emlékeim először ekkor elevenedtek fel. A kézügyességi rész ezután következett, ez nekem leginkább a Lego-ra hasonlított.
Mikor befejeztük, volt egy rövid „kikérdezés” is: mi a végzettségünk, milyen tapasztalataink, nyelvismeretünk van. Mindezek után átadtuk helyünket a folyosón leskelődő, izguló többieknek.
Hazafelé menet egyik pályázótársamnál érdeklődtem, hogy sikerült a tesztje. – Nyolcvan százalék biztosan meglesz, aztán majd meglátjuk – nézett rám reményekkel teli szemével.

-Fazekas Anita-

 

Többszáz embert vesznek fel a napokban

Kapcsolódó cikkek:

A felsővezetés csapdái

A Krauthammer legutóbbi európai tanulmánya szerint hogy a beosztottak csupán 42 százaléka tartja megbízhatónak a saját cégét, és csak 37 százaléka látja a feljebbvalóját példaképnek. Ennek magyarországi oka lehet, hogy nálunk még gyakori a "nekem többet lehet megengedni magamnak" hozzáállás

Öt vezetési stílus, más-más hatékonyság

Milyen hatással van a vezetési stílus a csoport életére? Erre kerestük a választ Dr. Klein Sándor szakértő segítségével, aki öt főnöktípust különböztet meg, és vallja, hogy a munkavállaló és a munkáltató csak akkor tud együttműködni, ha kiegészítik egymást.

Álommunkahelyek, álomkarrierek

Egy felmérés szerint a legfontosabb munkahely-választási tényezők a pályakezdők számára a munkahelyi légkör, az előrelépési, tanulási lehetőségek, a vállalat jó hírneve, a rugalmas vezetési stílus. Meglepő: a kezdő fizetés nagysága csupán az 5. legfontosabb szempont. Elkészült a legnépszerűbb munkahelyek 10-es toplistája is.

Állásinterjú: Ne stresszeljük magunkat!

Egyre népszerűbbek az állásinterjúkon a szituációs gyakorlatok és a stresszinterjúk. Ha nem vagyunk felkészülve az ilyen jellegű próbatételre, vagy hagyjuk magunkat megijeszteni, könnyen leblokkolhatunk, leszerepelhetünk, rontva ezzel esélyeinket.

Fizetésemelés: hogyan kérjük, mi a jó taktika?

Sok cégnél évente egyszer egy egységes koncepciójú fizetésemelés formájában növelik a béreket. Ha ezen felül szeretnénk béremelést, nagyon jól meg kell gondolni, mikorra időzítjük a kérésünk tálalását, illetve mivel érvelünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában