Helyi közélet

2014.08.13. 17:00

Világranglistán a Debreceni Egyetem

Debrecen - Az egyetemek webes láthatósága alapján készülő világrangsor 530. helyén áll a debreceni intézmény, ezzel első a magyar vidéki egyetemek között.

Debrecen - Az egyetemek webes láthatósága alapján készülő világrangsor 530. helyén áll a debreceni intézmény, ezzel első a magyar vidéki egyetemek között.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Közép-európai Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem – ezek a magyarországi felsőoktatási intézmények szerepelnek a Webometrics 2014-es júliusi világrangsorának első ezer legjobbja között. A listát az egyetemek webes láthatósága alapján, évente kétszer készítik el és hozzák nyilvánosságra.

A Webometrics-lista készítője a Cybermetrics Lab, amely Spanyolország legnagyobb kutatóintézetének, a Spanyol Nemzeti Kutatótanácsnak (CSIC) a része - a szakemberek több mint 22 ezer intézmény webes megjelenését vizsgálják évente kétszer, 2004 óta.

Nem az egyetemi oldalak látogatottságát és dizájnját figyelik, hanem azt elemzik, mennyire "látható" az adott felsőoktatási intézmény az interneten. Az összpontszám felét így például az adja, hányan linkelik be az egyetemek különböző oldalait, de az is számít, hány – az egyetemi honlapokhoz kapcsolódó – oldalt és külső hivatkozást, valamint dokumentumot talál a Google és a Google Scholar, de az is, hogy az intézmény kutatóinak-oktatóinak hány publikációja jelenik meg a legfontosabb tudományos folyóiratok honlapján.

A teljes cikk az eduline.hu-n olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában