Megosztó Mária-szobor a püspökladányi cigányvajda háza előtt

Mária Szobor
Mária Szobor
Püspökladány – A múlt héten felállított Mária-szobor nem csak az Újtelepen élő cigányságot osztja meg.

A 4-es főút városon átvezető szakaszán az első jelzőlámpánál jobbra fordulva néhány méter után monumentális talapzaton fehér márvány szobor készteti megállásra az arra járókat. A gyanútlan idegen nem tudja mire vélni, a hirtelen felbukkanó piétát, melynek környezete friss állításról árulkodik.

Helyszíni fotók a Mária-szoborról

– Innen vagy 150 méterre kezdődik a földeken az a hely, ahol fentről sokáig egy hatalmas Krisztus-arcot lehetett látni – magyarázza Macsaj Kovács András megyei cigányvajda, akinek a háza előtt állították fel a szobrot. Éppen emiatt támadják többen a telepen, bár ő állítja, mindössze két embernek, köztük a rokonának nem tetszik, hogy ott van. Ettől persze még kérdés, miért nem az út túloldalán az arc helyéhez közelebb, a lakatlan területre került?

 

– Mivel nekünk jelent meg az isten fia, a magunkénak érezzük, és olyan területet kerestünk a kegyhelynek, amely szem előtt van, és könnyen gondozható. Ráadásul, ha az archoz testet is képzelünk, körülbelül eddig érne a lába, ezért lett itt kialakítva a kegyhely. Erre ez a korábban másra nem használt magántulajdonú, út melletti rész tökéletesen megfelelőnek mutatkozott – válaszolja a vajda, aki annak ellenére, hogy a házán Játékterem felírat olvasható és mellette egy kis épület elnevezése is vendéglátóhelyre utal, cáfolta ezek működését, illetve a kegyhellyel való összefüggésüket.

 


Kampányfogás?

Nem így a már említett két ember egyike, aki történetesen a vajda édestestvére, Pontyó Kovács Imre. Macsajtól több száz méterre lakó férfi állítja, a telepen sokaknak nem tetszik, hogy a testvére a háza előtt állíttatta fel a kegyhelyet, szerintük annak sokkal jobb hely lett volna a közeli parkos területen, a játszótérnél, ott is betöltötte volna a szerepét. Pusztán kampányfogásnak tartja, hogy a múlt pénteken avatták fel, szerinte ezzel „vette meg” sok roma szavazatát a testvére a vasárnapi választáson, melyen ő maga 80 szavazattal nem jutott képviselőséghez.

  

Lehetne aszfaltozásra is költeni a pénzt

– Annyian biztosan, de még mások is ellenzik a helyét a szobornak, amelyet fel sem szenteltek – mondja, miközben a háza bejárata melletti kis Mária-szoborhoz invitál – ez Máriapócsról való, és felszentelt, mert mi is hívő emberek vagyunk, de nem akarunk hasznot húzni belőle.

Itt található a Mária-szobor

 


Nagyobb térképre váltás

 

Közben többen elbicikliznek melletünk, Pontyó Kovács Imre velük bizonygattatja, hogy máshová kellett volna állítani, mert „a jóistent nem szabad meggyalázni”. Zombori Sándor úgy véli nem is két, hanem három táborra szakadt a telep lakossága, mert vannak, akik a kegyhelyre kötött pénzből inkább leaszfaltozott utakat szerettek volna.

 

Dönt az új püspökladányi testület

Hogy mennyi az annyi, arról a vajda nem kívánt nyilatkozni, így a polgármesternél érdeklődtünk. Arnóth Sándor elsőként arról beszélt, hogy számára a Krisztus-arc és a Mária-szobor között nincs összefüggés. Hívő ember lévén nem lát abban semmi kivetnivalót, hogy az Újtelepen egy Mária-szobrot állítsanak fel az ottani istenfélő embereknek, hiszen több egyházi beruházást is támogattak már. A mintegy millió forintba kerülő szobor esetében majd az új összetételű képviselő-testület dönt a finanszírozás mértékéről, de arról szó sincs, hogy kegyhelyet támogatnának, mert tudomása szerint egyetlen egyház sem nyilvánította azzá. HBN

-Égerházi Péter-

egerhazi.peter@inform.hu

 


 

Valóságos zarándokhellyé vált az a Püspökladánytól északra fekvő földterület – Korábbi fotóink

 

 

  • Jézus-jelenés Magyarországon
  • Zarándokhely lett a szántóföld
  • Újabb bibliai jelenések Magyarországon
  • Macsaj Vajda mesél a jelenségről