Megőrült az Instagram: már a személyit is elkéri?

Akt.:
Megőrült az Instagram: már a személyit is elkéri?
Az elmúlt héten több felhasználó is kapott olyan üzenetet, hogy zárolták a fotófeltöltős applikációban létrehozott fiókját. A személyi igazolvány feltöltésével tudják magukat igazolni.

A csalódott kirekesztettek a Yahoo Answers fórumon vitatják meg, hogy ez most egy adatlopási kísérlet vagy tényleg elkéri (egyáltalán elkérheti?) az Instagram és vele együtt az anyagcég, a Facebook a személyi igazolványukat.

Még a feltöltésre is feltételeket szabnak: az állam által kiadott, hivatalos személyi kell, tisztán látszódjon a név és a személyes adatok és még színesnek is kel lennie. Ami még ijesztőbb, hogy volt, aki olyan üzenetet is kapott, hogy akár a születési anyakönyvi kivonatára is szükség lehet.

Kiderült, hogy az üzenetek valósak és hivatalosak, tényleg a Facebook küldte ki őket. A közösségi oldal szóvivője egyelőre nem kívánta kommentálni a személyes adatok ilyen mértékű bekérését. Tavaly februárban már volt egy teszt, amikor ugyanilyen kéréssel fordultak azon felhasználók felé, akiknek sok követőjük volt. Az a szép az egészben, hogy sem a régi, sem az új felhasználási feltételekben nem esik szó személyi igazolvány bekérhetőségéről.

Kicsit olyan, mintha a Facebook szándékosan akarná tönkretenni a nemrég vásárolt applikációt. Épphogy megfeledkeztünk a feltételek módosításáról szóló botrányról, máris itt az újabb. Így nem sok felhasználó marad.