Helyi közélet

2008.03.15. 11:51

„Indulatból nem szabad” – A főkapitány a HAON-nál

<p>Debrecen – A négy hónapja érkezett főkapitány szerint hiába várják a rendőrségtől azt, hogy minden problémát maga oldjon meg. Fekete Csaba ezredes – a közbiztonság érdekében – a közös önkormányzati programok kidolgozását sürgeti.&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-fekete-csaba-hajdu-bihar-rendorfokapitanya_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Fekete Csabát a Hajdú Online vendégeként kérdeztük.

HAON: A nemrég zajlott egyeki és konyári közbiztonsági fórumon ön is szembesülhetett azzal, hogy többek szerint a jog puhán bánik a tolvajokkal. Egyetért? Másrészt keveslik a rendőri intézkedéseket.

Fekete Csaba: Egyáltalán nem gondolom, hogy a törvény puha. Más kérdés, a jog annyit ér, amennyit alkalmaznak belőle. Néhányan úgy gondolják, hogy a rendőrség majd mindent megold. De a rendőrség egyszerűen nem bír mindennel. Az önkormányzatok által ellátandó hatósági feladatok egy része

véleményem szerint nem működik megfelelően.

Például egy-egy település külterületén, a földeken, a rendőr idegenként mozog, nincs helyismerete. Ugyanakkor a mezőőri szolgálatot pont azért hozták létre, hogy szemmel tartsa ezeket a területeket. De említhetném a közterület-felügyeletet, a természetvédelmi őrszolgálatot, vagy a gyermekvédelmi hálózatot is.

Az eddiginél sokkal hatékonyabban kellene fellépnünk a jövőben az önkormányzatokkal és a célra hivatott civil szervezetekkel, s ennek kezdeményezői is leszünk. Heves megyében, ahol hasonló gondokkal küzdenek, mint itt, már több önkormányzat felismerte, hogy feladatokat kell vállalnia saját közösségének biztonsága érdekében.

Akár úgy, hogy közbiztonsági bizottságot állítanak fel, ahol minden szakterület képviselője elmondja a véleményét, így több szempontból reagálni tudnak egy-egy problémára. Az embereknek rá kell jönniük arra, hogy egy sor dologban tehetnek a saját biztonságukért. Indulatból pedig sosem szabad cselekedni.

HAON: Erősítik-e a körzeti megbízotti rendszert, illetve a rendőrőrsöket?

Fekete Csaba: Nem feltétlen fogunk jobban működni attól, ha több rendőrőrsöt létesítünk… A körzeti megbízotti szolgálatot viszont tényleg erősíteni kell. Jelenleg 20-21 településen egyáltalán nincs, pedig azt gondolom, mindenhová kellene, mert fontos kapcsolat a lakossághoz.

Először is betöltjük a meglévő, de jelenleg üres státuszokat. Ezzel 2009-re végezni kívánunk. Azért nem megy egyik napról a másikra, mert a rendőri állomány nagyon megfiatalodott. Fel kell készíteni, erre a feladatra különösen, mert ez nem 8 órás munka; a megbízott magáénak kell érezze a helyiek problémáit.

HAON: A számok alapján Debrecenben tavaly minden hétre jutott két rablás… Sokan azért elégedetlenkednek, mert kevés gyalogos rendőrt látnak az utcákon.

Fekete Csaba: Megdöbbentett a rablások száma. Bár minden területen nem lehet drasztikusan változtatni, ezen muszáj javítani. Azt magam is érzékeltem, hogy a belvárosban kevés a járőr. Azzal, hogy a határőrség beolvadt a rendőrségbe, rövid úton segítünk ezen: a hét végi estéken a jelenlegi négy-öt járőrpáron kívül kettőt még szolgálatba állítunk.

Mindenkitől azt kérem, hogy a rendőr minél többször szálljon ki a kocsiból, hiszen az emberek elsősorban így találnak meg bennünket az információikkal. Megerősítem az ellenőrzési szolgálatunkat, és figyelemmel követjük az utasítások betartását. Persze senki ne gondolja, hogy egy 12 órás éjszakai szolgálat láblógázás!

Rengetegen hívnak bennünket, nagyon sűrű az éjszaka, gyakran folyamatosan menni kell. Itt jegyzem meg, szó sincs arról, hogy a járőrnek napra meg volna szabva, mennyit mehet maximálisan. Ha intézkedni kell, akkor intézkedni kell, erre van és lesz pénzünk.

Kapcsolódó anyagok:

  • Interjú Czeizel Endrével
  • Interjú Dárdai Pállal
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában