Megnyílt a Tokaji Írótábor

Akt.:
A megnyitón Szentmártoni János mondott beszédet
A megnyitón Szentmártoni János mondott beszédet - © Fotó: Erdős József
Tokaj – Az I. világháború irodalma és művészete áll a tokaji rendezvény középpontjában.

A vasárnap délutánig tartó tanácskozás megnyitóját a Rákóczi Pincében tartották.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke a megnyitón kiemelte, már az első, csütörtöki plenáris ülésen szó lesz többek közt Móricz Zsigmondról, Krúdy Gyuláról vagy a magyar avantgárd nagyjairól. A munkacsoport-üléseken pedig olyan részletekbe is rávilágítanak az előadók, amelyek kibontására a plenáris tanácskozáson nincs mód, így többek közt a társművészeteket is górcső alá veszik.

Hagyomány és újítás

Az írótábor idei témája a Halottak élén – Magyar irodalom és művészet az I. világháborúban, amihez Levelek a frontról címmel Maczó Balázs muzeológus kiállítása is kapcsolódik. Utóbbit a Tokaji Ferenc Gimnázium aulájában tekinthetik meg az érdeklődők.

– Hagyományainknak és újításainknak megfelelően olyan rendezvények is zajlanak majd ezekben a napokban, amelyekre a város lakosságát és a turistákat is nagy szeretettel várjuk. Pénteken este bemutatunk olyan folyóiratokat, mint az Előretolt Helyőrség, az Irodalmi Magazin, vagy az olvasat.hu, és az idei Móricz-ösztöndíjasok fiataljai is felolvasnak nekünk. Hála Papp-Für János titkárunknak, szombaton ismét lesznek gyerekprogramok, amelyek már tavaly is színültig töltötték közönséggel a főteret – emelte ki Szentmártoni János, aki hozzátette: idén is ellátogatnak Tiszaladányba, ahol versszínházi estet szerveznek, Tokajban pedig borkóstolón is részt vesznek.

A több mint 200 író és költő részvételével zajló tanácskozás megnyitóján Posta György Tokaj polgármestere, valamint a Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselője is köszöntötte a vendéget.

A 46. Tokaji Írótábor vasárnap délelőtt zárul az irodalmi emlékparkban Ady Endre emléktáblájának felavatásával, valamint a „kis- és nagyhordó” díjak átadásával.

ÉM-EJ


Egy korábbi megnyitóünnepség a tokaji Rákóczi-pincében
Tokaj - „Mindig igyekszünk fontos irodalomtörténeti és közéleti problémát fókuszba helyezni, melyet megvitatunk, megvizsgálunk több szempontból is." Hangsúlyozta ezt Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, akit a csütörtökön kezdődő Tokaji Írótáborról kérdeztünk. Felidézik az I. világh...