Megnyílt az Automotive Hungary szakkiállítás

Budapest – A járműipar a magyar gazdaság legfontosabb ágazatává nőtte ki magát, az autóipar a legtőkeerősebb szektor – mondta Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás megnyitóján szerdán Budapesten.

Magyar Levente kiemelte: a kormányzat 70 stratégiai partnere közül 22 az autóiparban tevékenykedik, az ágazati export megközelítette a 20 milliárd eurót tavaly. A Magyarországon 2015-ben előállított több mint félmillió járműipari termék 93 százaléka exportra került. Az ipari termelés 2010 januárja óta közel harmadával nőtt, ami régió országai között a legnagyobb fejlődés, az ipar egyharmadát a járműgyártás teszi ki – ismertette.

Elmondta, az autózás hőskorát követően a járműipar ismét alapvető változáson megy keresztül, ezért a kormány kiemelt hangsúlyt fektet az innovációra, a kutatás-fejlesztésre, a felsőoktatásra és a szakoktatásra. További két fontos témának nevezte az elektromobilitás támogatását és az önvezető autók fejlesztésére vonatkozó intézkedéseket.

Jelezte: a kormány a versenyképesség növelése érdekében célzott támogatást nyújt a vállalatoknak egyebek mellett a munkaerőhiány pótlására, mivel a munkaerőhiány sok esetben gátolja a tervek megvalósítását és a napi kapacitás fenntartását az iparágban.

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója megnyitójában azt emelte ki, hogy az idén negyedik alkalommal megrendezett szakkiállításon 10 ország több mint 250 kiállító van jelen, a látogatók száma pedig meghaladhatja a tízezret, a rendezvény a régió legjelentősebb autóipari fóruma. Rámutatott: az iparág technológia-váltás előtt áll, átalakulóban van a gyártás, az üzemanyag felhasználás, az autóhasználat is, ebben kiemelve az önvezető járműveket. Magyarország része ennek az átalakulásnak, a kormány támogatja a Zalaegerszeg közelében megépülő, a régióban első intelligens tesztpálya megépítését – mondta.

– MTI –
hirdetés