Bulvár, celeb

2008.04.27. 11:22

Nem Kolombusz hozta az Újvilágból a szifiliszt?

<p>Mégsem Kolombusz hajóinak legénysége hozta be az Újvilágból a szifiliszt Európába, mint azt hosszú évszázadokon keresztül tartották, a halálos vérbaj már Amerika felfedezése előtt is szedett áldozatokat az európai kontinensen. <BR /></p>

A szegedi vártemplom régészeti feltárásán a Móra Ferenc Múzeum régészei két női csontmaradványon is egyértelműen a szifilisz nyomaira bukkantak, és a kormeghatározás szerint mindkét nő még Kolombusz indulása előtt évtizedekkel meghalt.

Szifilisztől szenvedett VIII. Henrik, Abraham Lincoln, Vincent van Gogh és valószínűleg Adolf Hitler is.

Az erősen kimaródott homlokú koponya, az eltorzult száj- és orr melléküregek. Az antropológus szerint egyértelműen bizonyítják, hogy ezt a fiatal nőt a szexuális úton terjedő, a középkorban még halálosnak tartott szifilisz baktériuma ölte meg. Halálát a kormeghatározások 1420 és 1470 közé teszik, így évtizedekkel korábban halt meg, mint ahogy Kolombusz felfedezte az Újvilágot. Pálfi György, a Szegedi Tudományegyetem embertani tanszékének vezetője elmondta: néhány nyugat-európai felfedezés ezt az utóbbi években már cáfolni kezdte, és ez az új szegedi lelet egyértelműen bizonyítja, hogy ez a betegség már Amerika felfedezése előtt is itt volt Közép-Európában, illetve Európában.

Tbc-nél vagy lepránál egyértelműen lehet DNS meghatározásra is támaszkodni a csontok vizsgálatánál, a szifilisz baktériumának DNS-ét azonban félezer év távlatából már nem lehet egyértelműen kimutatni.

Ezért fontos, hogy bizonyító erejű legyen a csontokon látható elváltozás. A fertőzést egy észak-írországi és egy hazai laboratórium is megerősítette a szegedi csontmaradványokon.

A halál idejének meghatározásban a sírok mélysége és az szénizotópos kormeghatározás segített. A szifilisz szexuális úton terjedő, járványszerű megjelenését először 1495-ben írták le, Olaszországban harcoló francia katonák között - már ők is úgy tudták, hogy a halálos vérbajtKolombusz legénysége hozta az öreg kontinensre.

A szegedi kutatók feltételezései szerint a matrózok a szifilisz egy gyorsabb lefolyású, veszélyesebb válfaját hozhatták haza Amerikából.

  • Vírusok ihlette plüssfigurák
  • Halhatatlan alkoholisták
  • Szex, anglikán módra
  • Szexuális tévhitek
  • A korai szex veszélyei
  • Nõ a HIV fertõzöttek száma
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!