Megnyílt a 25. betlehemes találkozó, egy-két maszktól mi is megijedtünk

Akt.:
Megnyílt a 25. betlehemes találkozó, egy-két maszktól mi is megijedtünk
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A települések élő, vagy felújított autentikus hagymányait képviselik a fellépő csoportok.

„A debreceni betlehemes találkozók hagyomány-átörökítési gyakorlata 2015. évben a Szellemi Kultúrális Örökség Jó gyakorlatok nemzeti nyilvántartásába felvétetett.”

Adjon erőt…

Ez a döntés megerősítheti öntudatukban a hazai és a határainkon túl működő hagyományőrző közösségeket, segítheti az átörökítési gyakorlatot, és lendületet adhat a debrecenihez hasonló helyi és regionális találkozók megerősítésének, újak létrejöttének. Nemzeti öntudatban szerencsére ma sincs hiány; erre bizonyság az a közel harminc betlehemes csoport, melyek a Kárpát-medence szinte minden szegletéből (Felvidéktől Kárpátaljáig, és Erdélytől a Vajdaságig) jönnek hozzánk.

Régiek és újak

A Nemzetközi Betlehemes Találkozó, mint a magyar nyelvterület téli ünnepköri játékainak legnagyobb hazai mustrája, minden évben december második hétvégéjén mutatja meg e hihetetlenül gazdag és sokszínű szakrális szokáshagyomány színe-javát a debrecenieknek és a környékbelieknek. Az idei válogatásban a legkorábbi találkozón megfordult csoportokat is újra láthatja a nagyérdemű, de fontos szempont volt, hogy a környező települések élő, vagy felújított autentikus hagyományát képviselő csoportok is bemutatkozhassanak. Pénteken este és szombaton főként a látványé a főszerep, vasárnap pedig tanácskozáson vitatják meg a szakemberek az élő betlehemes hagyomány átadásának jövőbeni lehetőségeit.

HBN-PA