Megnyerte magának a hallgatóságot az író

Nagy Zoltán Mihály
Nagy Zoltán Mihály - © Fotó: olvasónktól
Vásárosnamény – Neves vendéget fogadott nemrégiben a Vásárosnaményi Olvasók Klubja a Balázs József nevét viselő városi könyvtárban.

Az embert próbáló idő és a nyári szabadságok ellenére hamar megtelt a könyvtár olvasóterme, sokan voltak kíváncsiak a József Attila- díjas költő, íróra, Nagy Zoltán Mihályra. A találkozó apropóját A Sátán fattya című regényből készült film helyi premierje adta.

Akadályokba ütközött

A beszélgetést a klub motorja, Badákné Péter Ildikó moderálta. Az ismert népi író közvetlenségével, humorával, erudíciójával hamar „megnyerte magának” a hallgatóságot. A jelenlévők sok-sok háttér-információval, eddig ismeretlen adatokkal lettek gazdagabbak Nagy Zoltán Mihály munkásságával, pályájával kapcsolatban.

– Megtudtuk, hogyan indult a szépirodalmi tevékenysége, milyen akadályokba ütközött a szovjet rezsim kemény éveiben szárnyát bontogató tollforgató. A regény-folyam (A Sátán fattya, Tölgyek alkonya, A teremtés legnehezebb napja) születésének körülményei mellett szóba került a filmadaptáció is, amit megalapozott, kemény kritikával illetett – számolt be az olvasóklubban történtekről dr. Szöllősy Tibor.

 

KM