Megnőhet Kína esélye a 2030-as labdarúgó-vb rendezésére

Zürich – Megnőhet Kína rendezési esélye a 2030-as világbajnokságra, ha a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) módosítja alapszabályát.

A szervezet a jövő heti, bahreini kongresszusán tárgyal arról, hogy a jövőben rugalmasan kezeljék a kontinensekről érkező pályázatokat, “ha a körülmények úgy kívánják”.

A FIFA korábban úgy döntött, hogy a vb-rendező ország kontinensén nyolc évig nem rendezhetnek újabb világbajnokságot. A mostani alapszabály szerint így 2018, az oroszországi vb éve után legalább tizenkét esztendőnek kell eltelnie, hogy ismét Európában rendezzék meg az eseményt.

Ázsia – Katar révén – 2022-ben ad otthont vb-nek. (2026-ra egy közös észak- és közép-amerikai pályázat lehet a favorit, az Egyesült Államokkal, Kanadával és Mexikóval.) A most hatályos alapszabály szerint tehát 2030-ban ázsiai országban nem lehet vb.

Az első vb-nek 1930-ban otthont adó Uruguay (Dél-Amerika) várhatóan szeretné megrendezni a 2030-as, centenáriumi tornát. A tervezett változtatással azonban a FIFA “helyzetbe hozza” Kínát, amely még nem volt vb-házigazda. Az ázsiai ország egyre komolyabb összegeket fektet a sportágba, kínai cégek pedig a FIFA támogatásából veszik ki a részüket.

– MTI –További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek