Megmondjuk, miért tartson levendulát a lakásban

Megmondjuk, miért tartson levendulát a lakásban
© Illusztráció: AFP
Az aromás és illatos levendula a konyhában, a hálószobában egyaránt hasznosítható.

Javában virágzik a levendula, amit sokan molyirtóként könyvelnek el, pedig fogyasztásra is alkalmas, és a hálószobában is hasznát vehetjük. A Napfény illata nevű blogon rengeteg más felhasználásával is megismerkedhetünk.

Levendulás jégkocka

Kevesen tudják, hogy ízletes limonádét készíthetünk levendulából. Ehhez nem kell más, mint egy evőkanál, bioboltokban kapható, teákhoz is ajánlott virág, ízlés szerint 4–6 teáskanál nyírfacukor, két citrom leve, másfél liter hideg víz és jég (a jégkockatartó kis rekeszeibe tehetünk egy-egy csipetnyi levendulát, mielőtt feltöltjük). Keverjük össze, hogy a cukor felolvadjon, és hagyjuk lehűlni. Szűrjük le egy nagy kancsóba a levendulateát, csavarjuk bele a citromlevet, és öntsük fel a hideg vízzel. Szükség esetén tegyünk bele még édesítőt és citromkarikákat.

Segít az elalvásban

Ahogy már említettük, nem csak molyirtónak jó, a hálószobában is kellemes, hiszen egy kis párnácska levendula segíthet az elalvásban. Megvarrni is nagyon egyszerű a kis tasakokat, amit megtöltünk az aromás növénnyel. Készíthetünk levendulából virágcukrot is, csak rétegezni kell a virágot és a cukrot, majd lezárni. Ez aztán mehet sütibe, teába, limonádéba.

Folyékony szappanként használhatjuk: egy átlagos szappant reszeljük le, öntsünk egy bögrényit lábasba, majd adjunk hozzá tíz pohár vizet, egy evőkanál glicerint. Melegítsük, míg a reszelék elolvad (a víz ne forrjon). Végül vegyük le a tűzről, tegyünk bele pár csepp levendulaolajat, vagy morzsoljunk bele szárított levendula­virágot. Egy éjszaka alatt besűrűsödik.

ÉKN

Címkék: , ,