Meglepődött a NATO főtitkára

Meglepetésének adott hangot szombaton a NATO fõtitkára, amiért Oroszország még mindig nagy fenyegetésnek tartja a szövetséget, miközben Anders Fogh Rasmussen szerint a két fél kapcsolatai javulnak.

“Meglepetéssel olvastam, hogy új doktrínájában Moszkva még mindig nagy fenyegetésnek tartja a NATO-t, ami nem felel meg a valóságnak” – idézte Rasmussent a fõtitkár szóvivõje, James Appathurai Münchenben, ahol a fõtitkár a nemzetközi biztonságpolitikai konferencián vesz részt.

A szóvivõ bejelentése szerint a fõtitkár úgy véli, hogy a NATO nem ellensége Oroszországnak- “Stratégiai partnerségre törekszünk, mert közös fenyegetéssel nézünk szemben.”- mondta a fõtitkár idézve a szóvivõje. Rasmussen kijelentései egy nappal az után hangzottak el, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnök aláírta azt a katonai-stratégiai dokumentumot, amelyben a NATO-t fenyegetésnek nevezi az orosz vezetés.

A dokumentum, amit közzétettek a Kreml honlapján, úgy fogalmaz, hogy “a NATO globalizálni akarja tevékenységét, megsértve ezzel a nemzetközi jogszabályokat”. A dokumentum azzal is vádolja a NATO-t, hogy katonai infrastruktúráját az orosz határok közelébe viszi, és ki akarja terjeszteni a szövetséget. Oroszország ezzel a NATO-csatlakozásra váró Grúziára és Ukrajnára utal.

A dokumentum a továbbiakban fenyegetésként említi a rakétaelhárító rendszer telepítésének és a nagy precizitású hagyományos fegyverrendszerek tervét. Az elõbbi esetében az elõször Lengyelországba és Csehországba, majd újabban Romániába tervezett elhárító rendszerre utal a dokumentum.

A NATO és Oroszország kapcsolatai a 2008-as rövid orosz-grúz háború idején váltak fagyossá, és csak nemrég kezdõdött az olvadás. Rasmussen ennek kapcsán utal a közös fenyegetettségre, amikor a terrorizmust említette..