Meglepő, egyben örömteli döntés

Vay Ádám
Vay Ádám - © Fotó: debrecenihoki.hu
Debrecen – Vay Ádám bizakodva várja az oroszországi vb-t, szerinte hokisaink kivívhatják a bennmaradást.

Jégkorong-válogatottunk szövetségi kapitánya, Rich Chernomaz a legutóbbi hétvégén „fedte fel a lapjait”, vagyis kihirdette a 25 főt tartalmazó névsorát az A csoportos világbajnokságra. A kanadai szakember döntését a Debreceni Hoki Klub két játékosa várhatta izgatottan: Könczei Árontól elköszönt Chernomaz, ám Vay Ádám meggyőzte a szakmai stábot, így a hajdúságiak hálóőre elutazhatott Oroszországba.

Megdolgozott a lehetőségért

– Próbáltam a maximumot nyújtani, minden tőlem telhetőt megtettem azért, hogy bennmaradjak a keretben. Meglepett a mester döntése, de természetesen nagyon boldog voltam a hír hallatán. Nincs kimondottan első számú kapus a válogatottban, valószínűleg én a rangsor harmadik helyét foglalom el, mivel most kerültem be a csapatba, valamint a legfiatalabb vagyok hármunk közül. Ennek ellenére reményeim szerint bizonyítási lehetőséget kapok majd a vb-n – fogalmazott a Hajdú-bihari Naplónak Vay Ádám, aki Hetényi Zoltánnal és Rajna Miklóssal osztozhat meg a feladatokon.

A mieink jelentős játékerőt képviselő gárdák ellen vívott mérkőzésekkel hangolódtak az oroszországi viadalra. Ausztriát hazai környezetben 4–0-ra, míg idegenben 3–1-re tudtuk felülmúlni. Ezt követően Szlovéniával csapott össze Magyarország a Tüskecsarnokban, a meccset a szlovének 3–0-ra nyerték. Végezetül egy háromcsapatos tornán vettek részt Chernomaz tanítványai, amelyen Kazahsztánnal szemben 3–2 arányban maradtak alul, míg
Oroszország B együttese szétlövést követően ugyancsak 3–2-re diadalmaskodott.

Ízelítőt kaptak

– A felkészülés első két-három hetében kemény tréningeken vettünk részt. Az utóbbi napokban a taktikai elemek váltak hangsúlyossá, különböző védekezési és támadási variációkat gyakoroltunk. Rendkívül hasznosak voltak a tesztmeccsek, ugyanis megtapasztalhattuk azt a tempót, ami a világbajnokságon jellemző. Ne feledjük, a szlovének tavaly búcsúztak az elit csoporttól, a kazahok pedig hozzánk hasonlóan tagjai az A csoportnak. Erőt meríthetünk abból, hogy mindegyik találkozón megnehezítettük ellenfeleink dolgát – vélekedett a 22 esztendős hokis.
A piros-fehér-zöld együttes a „B” jelű nyolcasban küzdhet meg a minél előkelőbb helyezésért, a nyitányon, szombaton 11.15-kor Szlovákiával méri össze erejét (tv: Sport1). A hírek szerint szurkolásban nem lesz hiány, több mint ezer drukker biztatja a fiúkat Szentpéterváron.

– Szeretnénk kivívni a bennmaradást. Nem lesz könnyű dolgunk, de úgy gondolom, sikerülhet. Tisztában vagyok vele, hogy jó szerepléssel akár külföldi csapatok érdeklődését is felkelthetem, de nem ez a fő motiváció, elsősorban a saját elvárásaimnak szeretnék megfelelni – nyilatkozta Vay, akit kérdeztünk a cívisvárosi kontraktusáról, de ezzel kapcsolatban nem tudott konkrétumot mondani.

HBN-BÁ


Csoportbeosztás

A csoport: Csehország, Dánia, Kazahsztán, Lettország, Norvégia, Oroszország, Svájc, Svédország
B csoport: Magyarország, Fehéroroszország, Finnország, Franciaország, Kanada, Németország, USA, Szlovákia

A mieink programja:

Május 7., szombat: Szlovákia–Magyarország 11.15 (tv: Sport1)
Május 8., vasárnap: Magyarország–Kanada 11.15 (tv: Sport1)
Május 10., kedd: Magyarország–Franciaország 19.15 (tv: Sport1)
Május 11., szerda: Finnország–Magyarország 19.15 (tv: Sport1)
Május 13., péntek: USA–Magyarország 15.15 (tv: Sport1)
Május 14., szombat: Magyarország–Fehéroroszország 15.15 (tv: Sport1)
Május 16., hétfő: Németország–Magyarország 19.15 (tv: Sport1)

hirdetés