Helyi közélet

2016.11.04. 09:51

Még a település fizet az elvett iskolájáért

Hajdú-Bihar - A fürdővárosnak még fizetnie is kell azért, hogy államosítják az általános iskoláit.

Hajdú-Bihar - A fürdővárosnak még fizetnie is kell azért, hogy államosítják az általános iskoláit.

Budaörs önkormányzata eddig évi 900 millió forintot fordított az iskolái működtetésére, most, az intézmények államosítása okán pedig 2,3 milliárd(!) forint szolidaritási hozzájárulást is fizetnie kell az államnak. Ha nem is ilyen mértékben, de megyénkbeli kisvárosok is vesztesei lettek az iskoláik teljes körű államosításának.

Számításaink szerint olyan 100 millió forint körüli összegről lehet majd szó

Uzonyi Imre

Kevesebbet kapnak

Sóvágó László (Összefogás Hajdúszoboszlóért és a Jövőért Egyesület), Hajdúszoboszló polgármestere arról számolt be a Naplónak, hogy a fürdőváros idegenforgalmi adóbevételéből 200 millió forintot az állam visszatart, szolidaritási hozzájárulás címén.

Ez az adónem ugye úgy működik, hogy az általunk ilyen címen beszedett minden 1 forinthoz az állam ad 1 forint 50 fillért. Ezt a kiegészítést csökkentették nálunk évi 200 millió forinttal, és ez a jövőben minden évben így történik majd” – fogalmazott a városvezető, aki több szempontból sem érti a történteket. Mint mondta, az iskoláik fenntartásához már tavaly se kaptak pénzt. – Nem elég, hogy egy fillért se kaptunk, hanem most még elvettek. Ha tavaly tettek volna hozzá állami forrást, amit most a teljes államosítással visszavennének, azt még érteném, de így… Kivétel az étkeztetés, ami ezután is nálunk marad, hiszen ma már egy önkormányzat semmi mást nem csinál, mint a gyermekétkeztetésben vesz részt. Arra azonban más szabályok vonatkoznak – tudatta.

Őket nem érinti

Tóth József (DK), Polgár polgármestere azzal kezdte, hogy náluk az úgynevezett adóerő-képesség (az egy főre jutó iparűzési-adóbevétel) évi 22 ezer forint körül van, így őket nem terheli az úgynevezett szolidaritási hozzájárulás. – Én az első perctől azt az álláspontot képviseltem, hogy vissza kell adni a fenntartói jogot is az önkormányzatoknak. Arra persze álmomban se gondoltam, hogy még a működtetést is elveszi tőlünk az állam. A különböző kibúvókról (a budapesti XIII. kerület például társasházzá minősíti át az iskola épületét, hogy ő maradhasson a működtetője) azt gondolom, hogy a törvényeket lehet nem szeretni, de be kell tartani. Volt már egyeztetés a tankerületi igazgatóval, és remény van arra, hogy nagyobb súrlódások nélkül menjen végbe az átadás-átvétel. A jelen helyzetben ez a legtöbb, amit elérhetünk – véli Tóth József.

Nem elég, hogy egy fillért se kaptunk, hanem most még elvettek

Sóvágó László

Cifra nyomorúság

Csige Tamás (MSZP), Hajdúdorog polgármestere elmondta: – Nálunk az iparűzési-adóbevétel éves összege el sem éri azt a 200 millió forintot, amennyit Hajdúszoboszlótól szolidaritási hozzájárulás címén elvon az állam. Ennek megfelelően az adóerő-képesség alapján a mi városunkat nem érinti ez a fajta kötelezettség. Az iskolaépületek társasházzá minősítése egyébként nem egy új ötlet, 2013-ban több szabolcsi településen próbálkoztak már ezzel. Hogy mi lett a vége, azt nem tudom. Furán hangzik, de ezúttal a nyomorúságunk a szerencsénk, hiszen ha az iskola átadásáért még nekünk kellene bármiféle hozzájárulást fizetni az államnak, akkor miből gazdálkodnánk? Ami Budaörsön történik, az szerintem tényleg brutális.

Százmillió forint körül

– Azt már ki tudjuk számolni, hogy az idei évhez képest a működtetés januártól történő átvétele milyen költségek áthelyezését jelenti az állami tankerület részére. Esetünkben közel 18 fő átadásáról van szó, akik az iskolákban működtetési feladatokat látnak el, illetve 260 millió forintos költségről, ami szintén átkerül a tankerülethez. Mi még pontos számot nem láttunk arra vonatkozóan, hogy mennyi szolidaritási hozzájárulást kell majd a városnak fizetnie, de számításaink szerint olyan 100 millió forint körüli összegről lehet szó. Ezzel egyébként a fideszes vezetésű Hajdúböszörmény befizetői pozícióba kerül – válaszolta a Naplónak Uzonyi Imre, a polgármesteri hivatal gazdálkodási osztályvezetője.


Debrecen is szolidáris

Debrecenben 34 köznevelési intézmény működtetését adja át a város, ebből 4 gimnázium, 5 kollégium, 2 speciális iskola, illetve 23 általános iskola. A 2017. évi központi költségvetésről szóló törvény rendelkezik az állami átvétellel kapcsolatos (államnál felmerülő) többletköltségek fedezetének megteremtéséről. Ezt a jogalkotó részben az önkormányzatoktól történő, különböző jogcímeken megvalósuló forráselvonásokkal oldja meg. Debrecen esetében a jövő évtől szolidaritási hozzájárulás jogcímen várhatóan 70 millió 881 ezer forintot von el az állam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában