Megkezdték az orosz építésű iráni atomerőmű feltöltését

A korábbi halasztások után kedden megkezdték az orosz építésű iráni atomerőmű feltöltését nukleáris üzemanyaggal. – közölte az arab nyelvű al-Alam iráni tévécsatorna. A bejelentés szerint “a busheri üzem rövidesen áramot fog termelni az atomenergia békés célú felhasználásával”.

Az Irán déli részén lévő Busherben létrehozott atomerőmű nukleáris fűtőanyaga is orosz. Irán augusztus 21-én kapta meg az első orosz szállítmányt az atomerőműbe, amelynek építését az 1970-es években kezdték meg. Az építést az 1990-es években vette át az orosz atomenergia ügynökség, a Roszatom.

Oroszország annak ellenére döntött az urán szállításról, hogy az Egyesült Államok korábban azt kérte: az ország addig ne kapjon nukleáris üzemanyagot, ameddig be nem bizonyosodik, hogy tevékenysége nem katonai célokat szolgál. Oroszország egyébként a júniusban Irán ellen életbe léptetett, szigorúbb ENSZ szankciók kapcsán úgy érvelt, hogy azok nem akadályozzák a Bushehr erőmű megépítését, mivel az éppen azért szükséges, hogy Iránt meggyőzzék a nukleáris fegyverkezés csökkentésének fontosságáról.

Oroszország állítólag 20 százalékos uránt szállít Iránnak

Oroszország állítólag 20 százalékos uránt szállít Iránnak, ez nem elegendő atomfegyver előállításához, ahhoz ugyanis legalább 90 százalékosra dúsított uránra van szükség. Október 4-én az iráni atomenergia-ügynökség vezetője azt mondta, hogy januárban már áramot fog termelni az atomerőmű. Ali Akbar Szalehi korábban még novembert jelölte meg a termelés kezdetének. Utóbb az időjárás kedvezőtlen alakulásával indokolta a késést.

– Független Hírügynökség –