Megkezdte az urándúsítást Irán

Akt.:
Megkezdte uránkészletének 20 százalékosra való dúsítását kedden Irán a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) megfigyelőinek jelenlétében.

Az Egyesült Államok és Franciaország új szankciókkal fenyegette meg Teheránt.

Az Al-Alam iráni tévé szerint beindították a dúsító centrifugákat, és ezzel megkezdődött a hasadóanyag 20 százalékosra való dúsítása. A jelenleg 3,5 százalékos sűrűségű uránt egy kutatóreaktorhoz akarják felhasználni. A dúsítást Mahmúd Ahmedinedzsad elnök rendelte el vasárnap, miután nem vezettek eredményre a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel folytatott tárgyalások. Az ENSZ és a nyugati országok ajánlata szerint az iráni uránt külföldön dúsították volna, ahol az iráni atomerőművekbe alkalmas fűtőelemmé alakíthatták volna át. Csakhogy Teherán további feltételeket támasztott, egyebek mellett szeretett volna beleszólni a dúsítás helyszínébe. A felajánlással átláthatóbbá tették volna az iráni atomprogramot, amely számos ország szerint atomfegyver megépítésére irányul.

Egy atombomba megépítéséhez 90 százalékos sűrűségű uránra van szükség. A szakértők szerint Irán egy év alatt tudja 20 százalékra dúsítani a készletét. Ám 20-ról 90-re már csak további hat hónap kell.

Az iráni közlés szerint dúsítási folyamatot az IAEA nazrani atomerőművébe akkreditált felügyelőinek jelenlétében kezdték meg kedden. A dúsítás ellen az Egyesült Államok és Franciaország hétfőn hivatalosan is tiltakozott, újabb szankciókkal fenyegetve meg Teheránt.