Megkezdte az európai gáz megcsapolását Fehéroroszország

Megkezdte az Európába tartó tranzitgáz megcsapolását Fehéroroszország kedden. – közölte a belorusz miniszterelnök-helyettes.

“Utasítást kaptunk a gáz átirányítására, hogy biztosítsuk Fehéroroszország energia-utánpótlását.” – mondta Vlagyimir Szemasko a Capital nevű belorusz tévécsatornának.

A kormányfő-helyettes azt is közölte, hogy a lépésről levélben tájékoztatták az orosz energetikai állami céget, a Gazpromot. A belorusz elnök. Alexandr Lukasenko kedden állíttatta le a Fehéroroszországon át Európába tartó orosz gáz szállítását, miután a Gazprom 30 százalékkal csökkentette a Minszknek szánt mennyiséget.

Moszkva szerint Fehéroroszország 192 millió dollárral tartozik. A múlt héten a Gazprom e hét hétfőig adott határidőt a tartozás kiegyenlítésére. Akkor az energetikai óriás azzal fenyegetőzött, hogy a teljesítés elmaradása esetén 85 százalékkal fogja csökkenteni a belorusz gázszállításokat. Hétfőn valóban csökkenteni kezdték a mennyiségét, de végül 30 százalékkal.

Időközben Fehéroroszország azt közölte, hogy ők is számoltak, és ennek eredményeként az jött ki, hogy a Gazprom többel tartozik Minszknek, egészen pontosan 217 millió dollárral az országon keresztül vezető nemzetközi vezetékek használatáért. Lukasenko azt közölte, hogy ennek törlesztését követően a fehéroroszok július 5-ig vállalják saját tartozásuk rendezését az év első négy hónapjában elfogyasztott gázért. Minszk azt is megígérte, hogy június 23-ig elszámol a májusban szállított gázért.

A kiesés Litvániát érzékenyen érinti

A kialakult válsághelyzettel kapcsolatban azt mondta kedden az Gazprom szóvivője, hogy “nincsenek problémák, és meggyőződésük szerint szerződéseiknek megfelelően folyamatosan kiszolgálják európai partnereinket a szükséges gázszállításokkal a fehéroroszországi konfliktus ellenére”. Szergej Kuprijanov szerint alternatív megoldásokat keresnek, és ha kell, Ukrajnán át szállítanak gázt, vagy saját, földalatti európai tárolóikat is megcsapolják, esetleg a piacról vásárolnak gázt az európai szerződéses partnerek ellátásához.

Az Európai Bizottság arra szólította fel az érintett országokat, hogy tartsák tiszteletben vállalásaikat, és vitájuk ne befolyásolja az Uniónak szánt gáz érkezését. Fehéroroszországon keresztül egyébként az EU gázfelhasználásának alig több mint hat százaléka érkezik. A kiesés ugyanakkor Litvániát érzékenyen érinti. A balti ország főleg ezen az útvonalon jut ugyanis gázhoz. Vilnius ugyanakkor jelezte: megteszi az előkészületeket, hogy északi szomszédján, Lettországon keresztül vásároljon orosz gázt.

– Független Hírügynökség –