Megkezdődtek a tavaszi munkálatok Hármashegyen

Megkezdődtek a tavaszi munkálatok Hármashegyen
© Illusztráció: Pixabay
Debrecen – Hármashegyen, az egész évben látogatott pihenőközpont szomszédságában, a Zsuzsi-vasút végállomása és a Büfé melletti idős akácosban dolgoztak a NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészetének erdészei, ahol eltávolították a már elszáradt és balesetveszélyes akácfákat, melyek többsége korhadt, csúcsszáradt volt – írja közleményében a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt.

A faegyedek gyenge állóképességük miatt már a turisták testi épséget veszélyeztették. A 81 éves állomány lényegesen meghaladta a térségben jellemző akác faállományok 40 év körüli fenntarthatósági idejét, matuzsálemi kort ért meg ez az akácos. A Hármashegy természetvédelmi terület, valamint része a NATURA 2000 hálózatnak, így az erdő felújítását őshonos fafajokkal (szürke nyár, vénic szil, mezei juhar) tervezi elvégezni az erdészet, az idei évben.

A közleményből kiderül, a NYÍRERDŐ Zrt. üzemelteti a Debrecen Megyei Jogú Város tulajdonában levő erdei iskolát Hármashegyen, és az elmúlt években többször végzett közjóléti fejlesztéseket a pihenőcentrumban. Új kilátót építettünk, megújítottuk a színpadot, továbbá a környező flóra és fauna élővilágát bemutató tanösvényt hoztunk létre. Felújítottuk a játszótéri eszközparkot, a Büfé épületét, valamint a tóparti és az állomás melletti esőbeállókat, ezeken túl új pad-asztal garnitúrákat helyeztünk ki az Alföldi Kék-túra útvonala mentén. Halápon új turistaházat alakítottunk ki egy régi irodaépület felújításával. A beruházásokat – a Kék-túra fejlesztések kivételével – a NYÍRERDŐ Zrt. saját forrásból, a gazdálkodásából származó bevételekből finanszírozta – tájékoztatott dr. Szalacsi Árpád, az erdőgazdaság vezérigazgatója.