Megkezdődött Debrecenben a huszadik katonazenekari fesztivál

Akt.:
Debrecen – Utcai meglepetés-koncertekkel, majd a nagyerdei szabadtéri színpadon megtartott hivatalos megnyitóval csütörtökön megkezdődött Debrecenben a huszadik nemzetközi katonazenekari fesztivál.

Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere megnyitójában felidézte, hogy a cívisváros több mint negyven esztendeje ad otthont a rangos zenei eseménynek, “két évente e néhány napra Debrecen a katonazene fővárosa”.

Emlékeztetett arra, hogy a katonazene a hadseregek megjelenése óta része az emberi kultúrának, s nagyon fontos feladata volt: az ütemet adta a csatában és harcra buzdította a bajtársakat, fontos része volt az alaki gyakorlatoknak, ünnepélyes eseményeknek, mindannak, amit úgy hívunk hadsereg. Ugyanakkor a katonazenekarok a huszadik századtól kezdve kiléptek a szigorúan vett katonai szerepből, megjelentek a polgári hétköznapokban, így a általuk egyfajta kézfogásjött létre a katonaság és a civil társadalom között. “A művészeti értéke mellett ezt az együttműködést is szeretnénk tovább erősíteni ezzel a fesztivállal mi itt Debrecenben” – hangoztatta Komolay Szabolcs.

“Ma a katonazenész a honvédségnek olyan tagja, akinél együtt van a hivatás, a szórakozás, a katona és a művész. Ennek megfelelően magas művészi színvonalon tolmácsolják nem csak a katonai élethez kapcsolódó zeneműveket, hanem a komoly és a könnyűzene darabjait is” – tette hozzá.

Komolay Szabolcs szerint az idei fesztiválon ismert és elismert zenekarok, karmesterek mutatják be tudásukat Debrecen több pontján. A látványos zenés felvonulások, térzenék, koncertek és alaki bemutatók különleges élményt nyújtanak minden érdeklődőnek – jegyezte meg.

A huszadik debreceni nemzetközi katonazenekari fesztiválon a Magyar Honvédség Központi Zenekara, a debreceni és a szolnoki helyőrségi zenekarok mellett horvát, osztrák, olasz, lengyel és szlovén katonazenészek vesznek részt. A zenekarok hagyományosan bemutatkoznak a belvárosban, de fellépnek a nagyerdei szabadtéri színpadon is, a mindig nagy érdeklődéssel kísért gyepshow-t pedig szombat este a Főnix csarnokban tartják.

A nagyerdei szabadtéri színpadon megtartott csütörtök esti nyitókoncerten a debreceni és a szolnoki helyőrség összevont zenekara, illetve a Besztercebányai Katonazenekar és a Burgenlandi Tartományi Zenekar mutatkozott be a közönségnek.

– MTI –


kz
Debrecen - Pénteken kezdődik Debrecenben a Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál; a seregszemlét immár huszadik alkalommal rendezik meg. Péntek délután, a hivatalos megnyitó előtt nem sokkal már javában hangolt egy csoport a Kossuth téren, meg is örökítettük a rögtönzött produkciót. Mint arról ...