Megkezdődött a nyári hangversenysorozat Debrecenben

Akt.:
A nyitó gálán trombiták harsantak fel
A nyitó gálán trombiták harsantak fel - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Trombita-zongora gálával kezdődött az Ifjú Zeneművészek 14. Nemzetközi Nyári Akadémiájának kísérőrendezvénye, a nyári hangversenysorozat. A teltházas előadáson Vásáry Tamás világhírű zongoraművész játékában is gyönyörködhettek a zenebarátok.

Barokk zenével, a 17. században élt Petronio Franceshini D-dúr szonátájával kezdődtek a Zenés Nyári Esték a Nagyerdőn. Az olasz művész dallamait Horváth Bence, az MR szimfonikusok trombitaművésze és szólamvezetője, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti karának adjunktusa, valamint Kelemen Csaba a Drezdai Filharmonikusok trombitaművésze szólaltatta meg. A duó, amelyet Váradi Judit zongoraművész kísért másik előadásban is a barokk zene szépségeit mutatta be az érdeklődőknek, Händel Adagio és Allegro művével.

A nyitókoncert leginkább várt és legnagyobb sikert aratott fellépője Vásáry Tamás volt. A zongoraművész három Chopin darabbal készült, a közönség azonban nem engedte le a színpadról. Négyszer tapsolták vissza, a ráadások között egyebek mellett Berlioz Rákóczi-indulóját játszotta el a mester. A világhírű zongoraművész kísérte Mérei Tamás, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar igazgatójának gordonkajátékát, majd négykezest játszott Váradi Judit, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara főiskolai docensével. A lelkes közönség itt is rájátszást kért.

Hasonló élményekben lehet része azoknak, akik felkeresik a debreceni Nyári Akadémia koncertsorozatát. Az előadások között lesz fuvola, hegedű, hárfa és szaxofon, ütős és fúvás gála is. Az ingyenes koncertekre július 25.-ig a Zeneművészeti kar Liszt Ferenc termébe várják az érdeklődőket. Július 27.-én pedig a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar ad szintén ingyenes koncertet a debreceni Kölcsey Központban.

– Pálffy Andrea –