Megkezdődött a Nyári Egyetem

Akt.:
Megkezdődött a Nyári Egyetem
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – Harminchat országból csaknem 150 hallgató érkezett a Debreceni Nyári Egyetem idei kurzusára, hogy a magyar nyelvvel és kultúrával ismerkedjen.

A diákok mellett a nem magyar anyanyelvű magyartanárok, amerikai gyógyszerészhallgatók, visegrádi országokból érkező fiatalok, táborozó gyerekek és magyar – mint idegen nyelv – szakos hallgatók érkeznek a következő egy hónapban a Debreceni Nyári Egyetem hétfőn kezdődő kurzusaira és programjaira. Ebben az évben is képviselteti magát szinte az egész világ: Bangladestől Új-Zélandig, Svédországtól Nigériáig százötvenen vállalkoznak arra, hogy megtanuljanak – különböző szinteken – magyarul. A legtöbben az angol és a német nyelvterületről érkeznek.

– A Nyári Egyetem a debreceni felsőoktatás zászlóshajója, a magyar nyelv és kultúra elhivatott támogatója – emelte ki az intézmény nemzetközi jelentőségét Csernoch László rektorhelyettes az Aulában tartott nyitóünnepségen.Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere köszöntőjében kifejtette: óriási az érdeklődés a város iránt, a gazdaság, a turisztika, és a kulturális élet, ezen belül is a Nyári Egyetem programjai különleges vonzerőt jelentenek. Hangsúlyozta: Debrecen város 500 ezer forinttal támogatja a programot. Ez az összeg 3 fő számára teszi lehetővé, hogy részt vehessen a kurzuson.

– A Nyári Egyetem népszerűsége továbbra is töretlen, az ösztöndíjakra – amit a város mellett a szervezőktől és a Tempus Közalapítványtól is el lehetett nyerni – 15-szörös volt a túljelentkezés – emelte ki Szaffkó Péter. Az ügyvezető programkínálatról elmondta: ebben az évben is megmaradnak a nagy sikerű keddi folklóresték, ahol egy-egy régió ételeivel, népviseletével, zenéjével és táncával ismerkedhetnek meg a résztvevők. Szerdánként a Debreceni Nyári Egyetemi Színházi Esték keretében az egyetem Amfiteátrumban lesznek előadások angol és magyar nyelven, a kirándulásoknak ebben az évben pedig a Hortobágy és Tokaj a célpontja. A péntek este a Magyarországról szóló kvízé és a magyar gasztronómiáé.

– Debreceni Egyetem –