Megkezdődött a holland nagykövetség által szervezett civilkampány

Debrecen – Debrecenben indult a budapesti holland nagykövetség civil szervezetekkel foglalkozó roadshow-ja csütörtökön. A rendezvény célja a vállalati, civil és önkormányzati szektor összekapcsolása, az együttműködés és partnerség fejlesztése, a civil szervezetek támogatásának erősítése.

Fülöp Attila, az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy az első civil szervezetek a reformkorban alakultak.

Azért jöttek létre, hogy a kisközösségek legalapvetőbb emberi problémáiban próbáljanak önzetlenül, önkéntesen segíteni – mondta a politikus, hozzátéve: minél több civil szervezet van egy településen, annál élhetőbb az.

Fülöp Attila elmondta, hogy 62 ezer civil szervezet működik Magyarországon, közülük 54 ezer klasszikus tevékenységet folytat. 98 százalékuk szabadidős, hobbi-, sport-, kulturális, oktatási, szociális, településfejlesztési, egészségügyi tevékenységet végez, míg politikával 0,6 százalék, jogvédelemmel pedig 1,1 százalék foglalkozik – tette hozzá.

A helyettes államtitkár közölte: míg 2010-ben 144 milliárd forint támogatást kaptak a civil szervezetek, addig 2015-ben már 202 milliárd forinthoz jutottak. Fülöp Attila beszélt arról is, hogy idén csökken a civil szervezetek adminisztrációs terhe.

Elzo Molenberg holland nagykövethelyettes elmondta, hogy országában mindig fontos szerep jutott a civil szervezeteknek a társadalmi problémák megoldásában.

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere hangsúlyozta, hogy több mint 1600 civil szervezet működik a városban, közülük 400 nagyon aktív.

Komoly eszmecseréket folytatunk velük, bevonva őket a városrészeket érintő problémák megoldásába – tette hozzá.

– MTI –