Megkezdődött a farmakológusok kongresszusa

Kovács Péter
Kovács Péter - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A klinikai gyógyszervizsgálatokban résztvevő szakemberek tanácskoznak Debrecenben. A csütörtökön kezdődött háromnapos tanácskozáson a klinikai farmakológia legfontosabb eredményeit, illetve a várható változásokat tekintik át.

A klinikai farmakológia összekötő kapocs a klinikai orvostudomány és az elméleti gyógyszerkutatás között. A kutatás során előállított új készítmények embereken (önkénteseken és betegeken) történő vizsgálatát jelenti. A betegek így olyan hatásos gyógyszeres kezelést kaphatnak, ami még csak kísérleti stádiumban van, a készítmény csak évek múlva jelenik meg a patikákban.

– Ez egy szigorú eljárás, célja az, hogy minél veszélytelenebbek legyenek a majdani gyógyszerek, és csak hatásos készítmények kerülhessenek forgalomba. Ezeket a gyógyszervizsgálatokat nagyon szigorú nemzetközi és hazai szabályozás szerint lehet végezni, etikai és hatósági engedélyek szükségesek hozzá – hangsúlyozta Kovács Péter, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A magyar klinikai farmakológia jelentős központja a Debreceni Egyetem, ahol évtizedek óta különböző fázisú gyógyszervizsgálatokat végeznek. 19 éve minden év decemberében Debrecenben tartják a Magyar Klinikai Farmakológusok éves kongresszusát, 400-600 szakember részvételével. A rendezvényen a hatóság, az engedélyező etikai bizottságok, a gyógyszervizsgálatokat szervezők és a klinikusok a klinikai farmakológia legfontosabb hazai eredményeit, illetve a várható magyarországi és nemzetközi változásokat vitatják meg.

– Az idei kongresszus központi témái a Brexit hatása az európai gyógyszervizsgálatokra, az új amerikai vérnyomáselvek és az EESZT, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér bevezetésének várható hatásai – sorolta Kovács Péter.

A háromnapos kongresszus december 9-ig tart a Kölcsey Központban.

– Debreceni Egyetem –