Megkezdődött a buszgyár építése Debrecenben – Közel ötszáz újabb munkahely jön létre

Akt.:
Autóbuszgyártó üzem és oktatási-fejlesztési központ épül Debrecenben
Autóbuszgyártó üzem és oktatási-fejlesztési központ épül Debrecenben - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Az autóbuszgyártás soha nem tartozott Debrecen tradicionális iparágai közé. Eddig…

  • A majdani autóbuszgyártást segítő oktatási és fejlesztési központot, valamint prototípusgyártó üzemet épít a Határ úti ipari parkban lévő telephelyén az ITK Holding Zrt. – jelentette be pénteken Kossa György elnök-vezérigazgató.
  • A mostani beruházást jövőre egy nagy autóbuszgyár kialakítása követi majd a Déli ipari parkban. A két beruházás együttes költsége 70 millió euró, melynek révén összesen 475 új munkahely jön létre a városban.
  • Dr. Papp László polgármester szerint ezzel nemcsak a hazai, de a világ járműgyártásának a térképére is felkerülhet Debrecen. Pósán László országgyűlési képviselő szerint innováció nélkül nincs fejlődés, Dr. Tuzson Bence államtitkár pedig a buszgyártás támogatásáról beszélt.

„Az, hogy az ITK Holding Zrt. egy buszgyári fejlesztést nem magának az autóbuszgyárnak a kialakításával, hanem egy oktatási, fejlesztési központ, valamint prototípus-gyártó üzem tető alá hozásával kezd, számunkra azt üzeni, hogy a beruházó hosszú távra tervez Debrecenben” – mondta Dr. Papp László polgármester egy pénteki sajtótájékoztatón.

Képzett munkaerő kell

Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy a közel ötezer négyzetméter alapterületű létesítményben részben a későbbi gyártáshoz szükséges szakemberek (szakmunkások, mérnökök) duális rendszerű képzésének a gyakorlati része történik majd, de a fővárosból ide kerül az ITK Holding azon kutatás-fejlesztési része is, ahol a járműcsaládokat tervezik majd.

intertanker-1

Fotó: Derencsényi István

Az ITK a Daimler cégcsoporthoz tartozó EvoBus Hungária Kft. együttműködésében gyártja majd az autóbuszokat, melyek prototípusai a Határ úton épülő üzemből gurulnak ki.

Lendületet adhat

A következő lépcsőfok az lesz, amikor a Déli ipari parkban megépül az a nagy autóbuszgyár, ahol első ütemben városi, elővárosi buszokat készítenek. Ezekhez az EvoBus szállítja a járóképes alvázakat, az ITK pedig a saját fejlesztésű felépítményeket. A most épülő üzem 100, a jövőre megvalósuló pedig további 375 új munkahelyet teremt a megyeszékhelyen. Papp László azt reméli, hogy a beruházás új lendületet ad a helyi iparnak.

Pósán László országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a kutatás-fejlesztésben Magyarországon az állam aránytalanul nagyobb szerepet vállal, mint a magánszektor, és ezen az arányon a debreceni buszgyártás sikere sokat javíthat. – A mostani alkalom jó példája annak, hogy az üzleti szféra innovatív tevékenysége világszínvonalú beruházásokra képes – véli.

HBN-PA