Megkezdődött a bírói hivatásra felkészítő tréning

Debrecen – A Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Karán 2018. október 3-án elindult a Debreceni Törvényszék I.K.O.N. (Igazságügyi Kiválóságok Oktatási és Nevelési) csoportjának tréningje. Ez az országosan is egyedülálló kezdeményezés lehetővé teszi azon joghallgatók számára, akik érdeklődnek a bírói hivatás iránt, hogy betekintsenek a bírói munkába, valamint felkészüljenek a fogalmazói versenyvizsga szituációs gyakorlataira is – adta hírül a Debreceni Törvényszék.

A tréning azonban eltér a hagyományos oktatástól, sokszor szabadabban és más irányból közelíti meg a jogot. A diákok az interaktív foglalkozáson bátran kérdezhetnek és megtapasztalhatják mennyire hasznosak a „jó kérdések”, hiszen azokból és az arra adott gyakorlati válaszokból nagyon sokat tanulhatnak – olvasható a törvényszéki közleményben.

A résztvevőket Dr. Szurdi Béla a Debreceni Törvényszék elnök-helyettese köszöntötte, aki elmondta, hogy ez a tréning hozzásegíti a diákokat egy újfajta szemlélethez. Fontosnak tartja, hogy a jó tanulmányi eredmény megfelelő képességgel is társuljon. A tréning egy kiváló gyakorlati helyszín, amely felkészíti a hallgatókat a bírói munkára, hisz a tárgyalóteremben elengedhetetlen a jó kommunikáció, a hozzáállás, mivel „ott már élesben megy a munka”. Dr. Szurdi Béla kiemelte, hogy ez a lazább, kötetlen képzés megmutathatja a diákoknak, hogy kinek mit jelent a bírói hivatás, a jog és az igazságszolgáltatás, egyben válaszokat is adhat arra, hogyan kell megvizsgálni egy kézhez kapott ügyet, mik a legfontosabb attitűdök.

Az I.K.O.N. Csoport trénerei Dr. Baji Dóra Antónia, Dr. Kocsán Annamária és Dr. Boda Zoltán köszöntötték a diákokat, akik ezt követően bemutatkoztak, valamint elmondták, hogy a képzésre kíváncsiságukat, pozitív gondolataikat és jó kedvüket hozták magukkal.

Forrás: Debreceni Törvényszék