Megkezdődött a Békás-tó feltöltése a debreceni Nagyerdőben

A lakosság augusztus 18-tól veheti birtokba a nagyerdő teljesen megújult parkerdei részét
A lakosság augusztus 18-tól veheti birtokba a nagyerdő teljesen megújult parkerdei részét - © Fotó: Matey István
Debrecen, 2014. július 16., szerda (MTI) – Megkezdődött szerdán a megnövelt vízfelületű Békás-tó feltöltése vízzel a debreceni Nagyerdőben – jelentette be a város polgármestere a helyszínen, sajtótájékoztatón, jelezve: a feltöltés mintegy negyven napig tart.


Kósa Lajos elmondta: a Nagyerdő parkerdejének 2,2 milliárd forintos fejlesztése keretében 158 millió forintból alakították át és bővítették a Békás-tavat. A felújítás során a parkerdei sétányokon több mint 10 ezer négyzetméter aszfaltfelületet szüntettek meg, és csaknem ennyivel növelték a vízáteresztő burkolat nagyságát.

A munkálatok során a korábbi 5000 négyzetméteres vízfelület 7850 négyzetméterre bővült. A tó mélysége 1,35 és 2,2 méter között van, feltöltése egy most létesített kútból, a nagyerdei csobogón keresztül történik – ismertette a részleteket a fideszes politikus.

Miklóssy Ferenc, a kivitelező Keviép Kft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón elmondta: július 18-án megkezdődik a felújított Békás-tó és környékének egy hónapig tartó műszaki átadása.

A tó középső része felett stég biztosítja majd a gyalogos közlekedést, a vízben két szigetet is kialakítanak. A feltöltött és felújított Békás-tóba visszatelepítik azokat a békákat is, amelyek a felújítás idejére a Debreceni Egyetem botanikus kertjének tavában leltek átmeneti otthonra.

A lakosság augusztus 18-tól veheti birtokba a nagyerdő teljesen megújult parkerdei részét – jelezték a sajtótájékoztatón.

– MTI –