Megkezdődött Madridban a Napenergia Európai Tízpróbája

Megkezdődött Madridban a Napenergia Európai Tízpróbája
A világ 17 egyetemének hallgatói versenyt kezdtek pénteken Madridban, hogy megtervezzék és megépítsék a legjobb házat, aminek energiaforrását csak a Nap adja.

A Napenergia Európai Tízpróbája (SDE) nevű verseny, amelyen építész- és gépészmérnök hallgatók vesznek részt, június 23-án ér véget, amikor a zsűri kihirdeti a három győztest.

Azért ez a verseny neve, mert tíz próbát kell teljesíteniük a versenyezőknek – mondta az első ilyen jellegű európai verseny igazgatója, Javier Serra Maria-Tome. Az építészet és a napenergia szakértőiből álló zsűrinek azt kell eldöntenie, hogy az elkészülő 17 házból melyik teljesíti legjobban a feltételeket. Ezek a “legjobb architektúra, a legjobb belső és külső tervezés, illetve a technikai összetevők legjobb együttese az épületben”.

A csapatok 100 ezer eurót kapnak

A csapatok 100 ezer eurót kapnak munkájukhoz a spanyol építészeti minisztériumtól, de lehetőségük van arra is, hogy más pénzforrásokat teremtsenek elő. Ilyen versenyt már rendeztek az Egyesült Államokban 2002-ben, 2005-ben, 2007-ben és 2009-ben az energiaügyi minisztérium szervezésében.

Madridban 17 egyetem képviselteti magát. A 17 napházat a királyi palota közelében állítják majd fel, és mindegyiket megtekinthetik az érdeklődők.

– Független Hírügynökség –