Megkezdődött Jozef Rohac büntetőpere

Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett kedden délelőtt megkezdődött az emberölés kísérletével vádolt Jozef Rohac (Jozef Rohács) tárgyalása a Fővárosi Bíróságon.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója elmondta: magát Rohacot is golyóálló mellényben és símaszkban hozták a bíróságra a kommandósok.

A szlovák állampolgárságú férfit az ügyészség előre kitervelt emberölés kísérletével és robbanóanyaggal vagy robbanószerrel való visszaéléssel vádolja. E szerint Rohác 1997 júniusában egy távirányítású robbanószerkezettel akarta megölni Seres Zoltán vállalkozót. Autójára mágnessel erősítették fel a bombát, ám az végül leesett onnan, és meghiúsult a merénylet.

Rohácot 2008 októberében Prágában igazoltatták a rendőrök, ittas vezetés miatt eljárást indítottak ellene, ekkor derült ki, hogy a magyar rendőrök 12 évvel ezelőtt körözést adtak ki ellene. 2009 februárjában a legszigorúbb biztonsági intézkedések közepette szállították Magyarországra. Jozef Rohác nevét összefüggésbe hozták az 1998-as, a négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantással is, de csak a Seres Zoltán elleni emberölési kísérlettel gyanúsították meg.

A férfit Szlovákiában Michal Kovác volt szlovák államfő fiának elrablásával hozzák kapcsolatba.