Megkezdődött Jozef Rohac büntetőpere

Nem érzi bűnösnek magát – mindössze ennyit mondott az emberölés kísérletével vádolt Jozef Rohac (Jozef Rohács), akinek büntetőpere kedden kezdődött rendkívüli biztonsági intézkedések, valamint a sajtó és a média fokozott érdeklődése mellett a Fővárosi Bíróságon.

A bíróságra magát Rohacot is golyóálló mellényben és símaszkban hozták az ugyancsak símaszkot és golyóálló mellényt viselő kommandósok. A tárgyalóterem előterét és a tárgyalóteremhez vezető folyosókat is rohamsisakos, golyóálló mellényt és géppisztolyt viselő rendőrök őrizték. Rohac neve annak idején felvetődött az Aranykéz utcai robbantás kapcsán is.

A keddi tárgyaláson először Szokolai Gábor ügyész ismertette a vádat, amely szerint Jozef Rohac 1997. június 3-án a főváros XIII. kerületében a Tulipán utcában közreműködött egy Bentley személygépkocsi felrobbantásának kísérletében. A merénylet egy ismert vállalkozó ellen irányult volna, ám a rosszul rögzített, távirányítóval vezérelt bomba nem lépett működésbe, hanem az autó elhajtásakor az úttestre esett. Az ügyészség szerint a robbanószerkezet 3320 gramm semtex felhasználásával készült, és ha felrobban, nem csupán a gépkocsit és utasait tépi szét, hanem 400-500 méteres körzetben is rombol. Rohacot előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal való visszaéléssel vádolják.

Jozef Rohac sem a keddi bírósági tárgyaláson, sem a korábbi rendőrségi kihallgatáson nem tett vallomást, annak ellenére, hogy ujjlenyomatát megtalálták a robbanószerkezeten. Rohac a tárgyaláson mindössze annyit mondott, hogy nem érzi bűnösnek magát.

Kedden a bíróság tanúként meghallgatta azt a két férfit, akik a bűncselekmény helyszínén üldözőbe vették azt az ismeretlent, aki a Tulipán utcában a Bentley gépkocsiról leesett mágneses bombát el akarta vinni. A tanúk azt mondták, az ismeretlen nem Jozef Rohac volt, őt most látják először.

A Rohac-ügy tárgyalása újabb tanúk meghallgatásával csütörtökön folytatódik a Fővárosi Bíróságon.