Megkezdődött a Trafigura-per

Megkezdődött kedden, Amszterdamban a svájci székhelyű multinacionális cég, a Trafigura elleni per.

A vád szerint a Trafigura bérelt hajója olyan mérgező hulladékokat szállított 2006-ban Elefántcsontpartra, amelyek 17 ember halálát okozták.

A Trafigura, egy multinacionális olajkereskedő cég. Négy évvel ezelőtt olyan információt kaptak, amely szerint rendkívül olcsón vehetnek tisztítatlan, kénben dús olajat Mexikóban. Az olajat azonban meg kellett tisztítani. Bár a tisztítási eljárás nem kerül sokba, a folyamat során erős szagú veszélyes hulladék keletkezik, amit el kell helyezni valahol. Mivel egy idő után nem maradt más választása a cégnek, és Amszterdam elutasította a hulladék feldolgozását, a Probo Koala nevű bérelt hajón kezdték tisztítani az olcsó olajat. A keletkező veszélyes hulladékot az afrikai országba vitték, és annak fővárosában, Abidjanban helyezték el egy helyi kereskedő segítségével, de nyílt helyen, szakszerűtlenül.

Néhány héten belül csaknem 100 ezer ember fordult orvoshoz légzési és gyomorpanaszokkal, kiütésekkel, rengeteg nő vetélt el, és az eddig információk szerint 17 ember meg is halt. Az ügyből hatalmas botrány lett. A Trafigura máig tagadja közvetlen felelősségét, illetve azt, hogy tudott róla, milyen következményei lehetnek a veszélyes hulladék elefántcsontparti tárolásának.

Végül peren kívül megegyeztek az elefántcsontparti kormánnyal, hogy 100 millió dollárt fizetnek az áldozatok kártérítésére és a szennyezés megtisztítására. Azt azonban továbbra sem ismerték el, hogy tudtak volna arról: a szemét mérgező. Később nyilvánosságra kerültek leleplező belső levelezések, ami tovább dagasztotta a botrányt.

A holland ügyészség szerint az ügy tragikus alakulásáért felelős Amszterdam városa is, mert megszabadult a mérgező anyagtól, holott korszerű eljárással Hollandiában meg lehetett volna semmisíteni biztonságosan. Az ENSZ tavaly szeptemberi jelentése megerősítette, hogy kapcsolat van az olaj tisztítása után megmaradt hulladék és az elefántcsontparti tömegtragédia között. A Trafigura és a Probo Koala kapitánya ellen végül ügyészi vizsgálat indult Hollandiában.

A kedden kezdődött tárgyaláson a zsúfolt teremben nem jelent meg a Probo Koala egykori kapitánya, az ukrán Szergij Csertov, és a Trafigura egyik vezető alkalmazottja, Naim Ahmed, akiket közvetlenül is vádolnak a tragédiáért. Ha bűnösnek találják őket a súlyos pénzbüntetés mellett akár 21 év börtön is kaphatnak fejenként.

Csertov a vád szerint dokumentumokat hamisított és hazudott a holland kikötői hatóságoknak a hulladékkal kapcsolatban, 2006 júliusában. Ahmedet azzal vádolják, hogy ő koordinálta Londonból a tömegtragédiával végződő műveletet. Maga a Trafigura legfeljebb másfél millió eurós pénzbüntetésre számíthat.

– Független HÍrügynökség –